Gemaal Gouda krijgt opknapbeurt

9284
13 feb 2009

Bron: technischweekblad.nl. Het monumentale boezemgemaal Gouda krijgt een opknapbeurt. ‘Hierbij is het helaas noodzakelijk de oude en zeer beeldbepalende dieselmotoren te vervangen’, zegt Roelant van Dam van ingenieursbureau Tauw, dat het ontwerp maakt voor de renovatie.

Het gemaal, dat water uit de Gouwe kan afvoeren naar de Hollandse IJssel, krijgt een capaciteit van veertig kuub per seconde bij een opvoerhoogte van 2,5 meter. De huidige capaciteit is 35 kuub per seconde bij een iets lagere opvoerhoogte. ‘Het hoogheemraadschap heeft onderzocht dat de totale maalcapaciteit van Rijnland met de huidige klimaatveranderingen omhoog moet. In dat kader wordt ook het gemaal Katwijk gerenoveerd’, aldus Van Dam.

Om de uitbreiding te bewerkstelligen krijgt het Goudse gemaal krachtiger elektromotoren en drie nieuwe waaierpompen. Permanente noodstroomaggregaten voor de elektromotoren worden inpandig ondergebracht om het karakter van het gebouw zo min mogelijk aan te tasten.

Waar de bediening van het gemaal nu nog handmatig gebeurt, wordt dat straks centraal vanuit het hoogheemraadschap geregeld. Aangezien het gemaal een knelpunt vormt voor stroomopwaartse vismigratie, onderzoekt Tauw ook de mogelijkheden van een vispassage. De renovatie, die tot 2013 zal duren, kost zo’n achttien miljoen euro.

Bron: technischweekblad.nl.

-> Meer over vismigratie

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.