Amerikaanse kreeft verjaagt salamander

18635
23 feb 2009

Bron: telegraaf.nl. AMSTERDAM, vrijdag - Amerikaanse rivierkreeften zijn aan een stevige opmars bezig in ons land. Tal van natuurorganisaties zien een flinke groei van de exoten en vrezen voor ernstige ecologische effecten.

Zo waarschuwde stichting RAVON, een vrijwilligersorganisatie voor onderzoek naar reptielen, amfibieën en vissen, er recentelijk voor op de toonaangevende site www.natuurbericht.nl, waar alle grote natuurclubs hun nieuws posten.

RAVON trekt aan de bel over de teruggang van bijvoorbeeld de kleine watersalamander, ‘met dank aan’ hele kolonies exotische rivierkreeften. Het aantal exotische soorten is na 2000 gestegen van drie naar zeven. Volgens RAVON hebben de waterdieren al hoge dichtheden bereikt en zullen ze hoogstwaarschijnlijk op steeds grotere schaal voorkomen.

Gevaren liggen op de loer. ,,De kreeften kunnen flink huishouden onder de lokale amfibiepopulaties. Dit kan mogelijk een ernstig probleem worden in Nederland.’’ De organisatie drukt natuurliefhebbers dan ook op het hart waarnemingen door te geven, opdat een zo betrouwbaar mogelijk beeld ontstaat van de actuele verspreiding.

Ook vissers slaan alarm over de kreeften, die langzaamaan een plaag beginnen te worden. Volgens Sportvisserij Nederland vormen ze een bedreiging voor de visstand, de onderwatervegetatie en wordt het water er ook nog eens troebel van.

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat jacht maken op een van de nieuwkomers, de zogeheten geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft. Deze vijftien centimeter grote geleedpotige komt steeds vaker voor in de Nederlandse wateren. Volgens een woordvoerster van het waterschap zijn ze ook al in een poeltje in Drenthe gesignaleerd. ,,Ze breiden zich snel uit en vreten bijvoorbeeld viseitjes en waterplanten op. We willen nu met een subsidie van 50.000 euro een plan bedenken om ze te bestrijden.’’

Vermoedelijk verspreiden de kreeften zich via vogels die de eitjes, al trekkende van locatie naar locatie, en van land naar land, op allerlei plekken achterlaten.

Bron: telegraaf.nl

-> Meer over rivierkreeften

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.