Sportvissen haast een levensstijl

14095
01 mrt 2009

Bron: ad.nl. WOERDEN - Motregen tikt op het doek van het schuiltentje. In de nachtelijke stilte en duisternis zit de karpervisser geduldig af te wachten tot iets het aas aan de lijn beroert. Dat dat uren kan duren, deert hem niet. De vistent mag enkele nachten op dezelfde plek blijven staan.

Foto: Karpervisser Rens Oostenbruggen (rechts), op de voorgrond Frans Schulte.

Voor karpervissers die in Woerden de lijn willen uitwerpen, is dit vanaf 2010 niet langer een mooie droom. Zij krijgen meer mogelijkheden om hun hobby te beoefenen.

Hengelsportvereniging De Rijnstreek vraagt de gemeente en het ministerie toestemming voor nachtvissen. Komt die ontheffing inderdaad los, dan mogen de karpervissers bovendien een tentje gebruiken om te overnachten en meerdere dagen te vissen. Ook in Bodegraven bestaat sinds kort die mogelijkheid.

Sportvissers mogen alleen maar in de maanden juni, juli en augustus ’s nachts vissen. Buiten die maanden is dat verboden. Waarom willen vissers dan toch in de regen of in de kou de hengel uitgooien? Frans Schulte, secretaris van de hengelsportvereniging, heeft wel een verklaring. ,,Van de karpervissers binnen De Rijnstreek heb ik begrepen dat de vangst buiten de zomer beter is. Dat je dan slecht weer kunt treffen? Klopt, maar daar trekken ze zich niets van aan. De echte liefhebbers gaan het hele jaar door.’’

Schulte lacht even en vervolgt: ,,Van sommigen weet ik dat ze in januari, toen er ijs lag, een gat hebben staan hakken om te kunnen vissen. De sport is haast een levensstijl. Als visser trek je er zomer en winter op uit, veelal met spullen die je zelf vervaardigd hebt.’’

Het nachtvissen en het gebruik van een tentje daarbij was voorheen geregeld in de Wet Openluchtrecreatie. De regels voor het kamperen uit die wet zijn echter per januari 2008 vervallen. Daarom ook maakt de hengelsportvereniging de gang naar de gemeente Woerden. De zaakjes goed regelen, is namelijk niet zo eenvoudig. De vereniging moet eerst bij de gemeente en bij de natuurbeschermingsorganisatie IVN een ‘verklaring van geen bezwaar’ vragen. Die verklaringen gaan samen met de aanvraag van de vissersvereniging naar het ministerie van Landbouw en Natuurbeheer. ,,Dat is wel omslachtig, ja. Als je als vereniging viswateren in verschillende gemeenten hebt liggen, moet je ook bij al die gemeenten aankloppen,’’ erkent Schulte.

Het bestuur van de hengelsportvereniging wil daar wel tijd en energie in steken omdat ongeveer 25 karpervissers graag het nachtvissen willen uitoefenen. ,,Woerden is daarin niet de enige, hoor. De vraag speelt bij veel meer hengelsportverenigingen. Het is een ‘hot item,’ deze manier van vissen is erg populair. Binnen de Woerdense vereniging was het verzoek een paar jaar geleden al aan de orde. Het toenmalige bestuur zag er niet zoveel heil in omdat het gaat om zo’n 30 aanvragers op een ledenbestand van ruim 800. Maar het huidige bestuur wil deze groep wel wat tegemoetkomen.’’

Dat het bestuur zich daarvoor door een flinke papierwinkel moet heenslaan, nemen de Woerdense bestuurders voor lief. ,,Die voorschriften zijn er ook niet voor niets. Het overnachten is bijvoorbeeld aan strikte eisen gebonden, waarop we als vereniging ook bijna elk weekend controleren. Daarnaast wil je overlast voorkomen, de natuur niet verstoren en uitsluiten dat verboden dingen gebeuren.’’

Schulte schat dat de definitieve toestemming van het ministerie eind 2009, begin 2010 in de bus van de club kan liggen.

De hengelsportvereniging neemt de gelegenheid te baat om meteen een andere stille wens van de karpervissers (deels) te vervullen. Is nu het vissen met één hengel toegestaan, straks worden dat er naar verwachting drie. Maar dit mag alleen van september tot en met mei. Anders wordt het allemaal te krap op de oevers van de viswateren.

Bron: ad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.