Stroomgrondel nu ook in Nederland

7385
01 apr 2009

Bron: telegraaf.nl. NIJMEGEN - De Neogobius fluviatilis, ofwel de Pontische stroomgrondel, heeft Nederland ontdekt. De vissoort komt normaal alleen voor in de rivieren rond de Zwarte Zee, maar is op 11 maart voor het eerst waargenomen in de Waal bij Nijmegen. Dat meldden bureau Natuurbalans en Stichting RAVON dinsdag.

De Pontische stroomgrondel is nu ook in Nederland gesignaleerd. De vis dook op tijdens een onderzoek naar de visstand voor Rijkswaterstaat. De Pontische stroomgrondel bereikt een lengte van ongeveer 20 centimeter en valt op door de zuignap, gevormd door aaneengegroeide buikvinnen. De vis leeft op de bodem van de rivier.

De soort is zo goed als zeker via het Main-Donau kanaal, dat de Donau en Rijn met elkaar verbindt, naar Nederland gekomen. Vorig jaar werd de soort al gezien in het Duitse deel van de Rijn. Stichting RAVON is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor de bescherming van reptielen, amfibieën en vissen.

Bron: telegraaf.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide