Baggerstort Gooimeer gestaakt!

9994
03 apr 2009

Bron: Hengelsportfederatie NoordWest Nederland. Uitgeest - Eindelijk een keer goed nieuws voor alle vis- en natuurliefhebbers inzake de baggerstort op het Gooimeer.

Vanmorgen tijdens de openbare hoorzitting van de Hoor- & Adviescommissie van de provincie Noord-Holland over het bezwaar van de Federatie NoordWest Nederland tegen de zoveelste vergunning voor stort van bagger in het meer, was er opzienbarend nieuws.

Het AntiSlibplatform Gooimeer (APG) verklaarde dat de gemeente Naarden vanwege het ontbreken van een aanlegvergunning de huidige stort door de gemeente Amsterdam per direct heeft stilgelegd. De put waarin werd gestort ligt op Naardens grondgebied en maakt volgens het bestemmingsplan deel uit van het buitengebied. De gemeente Amsterdam heeft nagelaten deze vergunning bij de gemeente Naarden aan te vragen.

De gemeente Naarden heeft op 23 maart, na hierover door het APG te zijn geïnformeerd, geconstateerd dat er bagger op haar grondgebied werd gestort. Vervolgens is de gemeente Amsterdam middels een ‘besluit stillegging’ gesommeerd de werkzaamheden te staken. Wij hebben stellig de indruk gekregen dat de gemeente Naarden niet meer van plan is om de aanlegvergunning af te geven.

De Hengelsportfederatie NoordWest Nederland voert al lange tijd strijd tegen de stort van bagger in het Gooimeer, omdat dit grote gevolgen kan hebben voor de visstand en het milieu. Het storten van de bagger brengt grote risico’s met zich mee. Niet alleen voor de snoekbaars die in deze periode paait, maar ook ten aanzien van de blauwalgenproblematiek die door de stort zal verergeren. Dit kan grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen voor waterrecreanten in de zomer. Zo erg dat minister Cramer onlangs alle nieuwe baggerstortprojecten voor een jaar in de koelkast heeft gezet. Eerst moeten de risico’s beter in kaart zijn gebracht.

Bron: Hengelsportfederatie NoordWest Nederland.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.