Visverbod Helmond van de baan

6247
09 apr 2009

Bron: ed.nl. HELMOND - Het visverbod bij de Zuid-Willemsvaart in het Helmondse centrum gaat voor een groot deel van tafel. Alleen bij een vijftig meter breed stuk ter hoogte van het Havenplein, tussen Veestraatbrug en Havenbrug, blijft het verbod van kracht.

De Zuid-Willemsvaart in Helmond – het oude deel – is 7500 meter lang. Nu mag al op 7300 meter van dit kanaal gevist worden. Binnenkort komt daar nog eens 150 meter bij. Het gaat om het deel van het kanaal tussen Kasteelbrug en de Veestraatbrug, in het hart van het Helmondse centrum.

Het schrappen van het grootste deel van het Helmondse visverbod is het gevolg van een actie van de fractie van Helmondse Belangen in de gemeenteraad.

Fractievoorzitter Berry Smits had eigenlijk het hele visverbod willen schrappen. Hij vindt het verbod overbodig, en noemt de vissers aan de oevers van het kanaal een verrijking voor het straatbeeld.

Voor dat uitgangspunt vond hij een breed gehoor bij de andere raadsfracties. Als eerste sprak de VVD zijn steun uit. Fractievoorziter Wynus Dams van deze partij wees er wel op dat de combinatie vissers en uitgaanspubliek ter hoogte van het Havenplein niet al te gelukkig is. Hij pleitte er daarom voor dat deel van het kanaal vissersvrij te houden.

Nadat CDA en PvdA daar hun steun voor uitspraken, was het pleit gewonnen. Ook al sputterde VVD-wethouder Trix Houthooft van Stedelijk Beheer nog even tegen. Zij wees er op dat het vissen in hartje stad verboden is toen de kwaliteitsimpuls – om het uiterlijk van het centrum ingrijpend te verbeteren – werd uitgevoerd.

Maar dat argument vond geen weerklank in de Helmondse raad. "Alsof vissers afbreuk doen aan de kwaliteit van het centrum", aldus SP'er Hans Verbakel. Berry Smits toonde zich tevreden met het eindresultaat. "Politiek is immers een kwestie van geven en nemen. "

Bron: ed.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide