Meterslange haringkoningen aangespoeld

9560
23 mei 2009

Bron: telegraaf.nl. AMSTERDAM - Op de waddeneilanden zijn twee zeer bijzondere vissen aangespoeld. Volgens de legende brengen deze zogeheten 'koningen onder de haringen' een goede visvangst. Dat beloofd veel goed.

Haringkoningen leven van krill, kleine vis en inktvis en kwalletjes. De vis heeft een uitstulpbare bek, die wel wat op die van een haring lijkt. Ze hebben een zeer lang lichaam, tot 700 cm of meer, met een lange rugvin die van kop tot staart loopt. Van het dier is weinig bekend, er zijn vooral waarnemingen van aangespoelde en zieltogende exemplaren aan het zeeoppervlak en een paar waarnemingen van duikers. Deze hebben hem verticaal zwemmend gezien met de kop naar boven.

Deze oceanische vis komt voor in alle wereldzeeën op 300-1000 meter diepte in warme en gematigde delen van de oceaan. De soort komt onder andere voor in de noordelijke Atlantische Oceaan tot aan Groenland, IJsland en de Noordkaap, maar is nog nooit aangespoeld aan de Nederlandse kust.

Het eerste, beschadigde exemplaar is gevonden op de Vliehors door een schoolklas die met de Vliehors Expres mee was. Het exemplaar is overgedragen aan Ecomare. De tweede koningsharing is gevonden op Texel door een bewoner van het eiland nabij Paal 28. Dit exemplaar heeft nog een met gave kop en tekening. Het is waarschijnlijk een paartje geweest, dat samen aangespoeld is. Ze waren waarschijnlijk 15-30 jaar oud.

Ecomare is van plan een afgietsel te laten maken. De vissen gaan voor wetenschappelijk onderzoek naar Naturalis

Bron: telegraaf.nl

-> Lees hier een mooi zeeverhaal met foto's over haringkoningen (Engelstalig)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide