Wat doet de brasem op de Maas? (Deel 1)

9385
26 mei 2009

Dit is een eerste berichtgeving over een ca. twee jaar lopend onderzoek naar migratie van brasem op de Maas. Dit mede naar aanleiding van signalen van sportvissers over de achteruitgang in brasemvangsten.

Zaterdag 23 mei 2009 werd er tussen Balgoij en Niftrik een koppelviswedstrijd gehouden. Dit initiatief van organisator Hans van der Meer dat ooit begon als een enthousiast idee van een liefhebber, is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkomend volwassen evenement.

Bovendien waren Sportvisserij Nederland en Ecologisch bureau VisAdvies zaterdag aanwezig om de gevangen brasem 'op te vangen'. Nieuw onderzoek van Rijkswaterstaat naar het migratiegedrag van de brasem moet uitwijzen waar de vissen gedurende het jaar verblijven op de rivier de Maas en de bijbehorende zijwateren, de oude Maasarmen en plassen.

De wedstrijd kende uitstekende omstandigheden. Het was prachtig zonnig weer, er waren 36 koppels sportvissers en de oevers van de Maas aan de Loonsewaard zijn sowieso heel geschikt voor de recreatie. Mensen van de plaatselijke hengelsportvereniging Altijd Tevreden te Wijchen waren natuurlijk bij de wedstrijd aanwezig, maar de wedstrijd staat ook zeer goed bekend in de wijde omgeving en trekt zelfs sportvissers uit België en Duitsland. De koppels sportvissers zitten hier 30 meter uit elkaar en dat heeft zo zijn voordelen ten opzichte van een normaal wedstrijd traject waar 10 meter gangbaar is: mensen zitten niet in 'elkaars' water te vissen en kunnen hun eigen voerstek volledig benutten. Toch vielen de vangsten enigszins tegen. Vorig jaar ving de winnaar ruim 16 kilo, nu was het exact 11 kilo. Er werd in totaal 127 kg minder vis gevangen dan vorig jaar.

Kennelijk verandert er duidelijk iets aan de witvis stand bij de Maas en Loonsewaard. De mensen wijten dit aan diverse oorzaken: meerval, aalscholver, overbevissing en zo meer. Maar ook bleek het water erg helder te zijn en voedselarm, en dat is op zich niet ideaal voor de brasem. De sportvissers vroegen zich af waar de brasem bleef, en wat dat betreft kunnen we ze na afloop van dit onderzoek weer wat meer vertellen.

De bij de viswedstrijd gevangen brasem werd gebruikt voor onderzoek van Rijkswaterstaat, Sportvisserij Nederland en VisAdvies. Dat wil vooral kijken naar de migratie van de brasem. Het zegt iets over het ruimtelijk gebruik van zijwateren en de hoofdstroom door brasem, door het jaar heen. In onze grote rivieren zijn er op maar liefst 55 lokaties meetstations uitgelegd door Rijkswaterstaat. Als gemerkte vissen daaroverheen zwemmen wordt automatisch de vis geregistreerd.

Het systeem is oorspronkelijk bedoeld voor het volgen van zalm en aal, maar met dezelfde techniek kunnen net zo gemakkelijk ook snoekbaars en brasem gevolgd worden. Daarom werd speciaal voor dit onderzoek een extra station aangelegd tussen de Maas en de Loonsewaard.

Die zaterdag zelf werd aan het ponton achter het hotel aan de Loonsewaard een Noorse leefnet ingericht. Bedoeld voor tussentijdse opvang van de brasem. (Met hartelijke dank aan Marieke Lepoutre voor het vrijgeven van de voorzieningen.) Maandag de 26e werden de door de sportvissers gevangen brasems op deze lokatie geopereerd op het ponton en voorzien van transponders met een levensduur van vier jaar. De eerste gemerkte vissen zwemmen inmiddels op de rivier. De foto laat de operatie opstelling zien aan het water.

Een transponder is een buisje van chirurgisch glas met ruimte voor een chip, antenne en een batterij. Overigens heeft de vis hier in het geheel geen last van en vertoont zij het natuurlijke gedrag, getuige vangsten van getransponderde snoekbaarzen tot ver in Duitsland en richting Haringvliet. Maar hoe het met de brasem op de Maas vergaat? Dat zal het komende jaar bekend worden gemaakt. Houd dus deze website in de gaten.

Wordt vervolgd...

-> Meer over vismigratie

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.