Sport- en beroepsvisserij werken samen aan betere visstand Neder-Rijn

7570
28 mei 2009

Dinsdagavond 26 mei is in Opheusden aan de Neder-Rijn de Visstandbeheercommissie (VBC) Neder-Rijn Plus opgericht. Hengelsportorganisaties en beroepsvissers hebben hiervoor een handtekening gezet onder een convenant, waarmee de VBC formeel tot stand is gekomen.

(Foto: oogvoornatuur.com)

Samenwerking biedt voordelen

De VBC’s spelen in Nederland een belangrijke rol bij het beheer van de visstand en de visserij. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt deelname aan de VBC als voorwaarde voor de huur van visrechten. Hierdoor zijn sportvisserijorganisaties en beroepsvissers verplicht om deel te nemen. Dit biedt echter ook belangrijke voordelen voor de visserijorganisaties. De betrokkenheid van Rijkswaterstaat aan het VBC-overleg maakt het mogelijk om wensen vanuit de visserij direct bij de waterbeheerder neer te leggen. Daarbij zorgt de samenwerking binnen een VBC voor een betere afstemming van activiteiten en een betere behartiging van de visserijbelangen.

Vissen volgens plan

De belangrijkste taak voor de VBC Neder-Rijn Plus is het opstellen van een visplan. In dit visplan wordt beschreven hoe er wordt gevist, door wie en onder welke voorwaarden. Rijkswaterstaat zal dit visplan in de toekomst gaan toetsen op ecologische effecten. De VBC zal zich verder ook bezighouden met het verbeteren van de toegankelijkheid van de rivier, het volgen van de Ruimte voor de Rivierprojecten en met controle en handhaving van de visserijregelgeving.

Duurzame visserij

Door de oprichting van de VBC en het toekomstige visplan zal de visserij op de Neder-Rijn naar verwachting duurzamer en transparanter worden. Tot het beheergebied van de VBC behoren het Pannerdensch kanaal, de Neder-Rijn, de Lek tot aan de stuw bij Hagestein en de IJssel tot aan Dieren. Ook alle uiterwaardplassen vallen onder de VBC. In totaal zijn er in dit gebied negentien hengelsportorganisaties en zes beroepsvissers actief.

-> Meer over Visstandbeheercommissies (VBC's).

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.