Baggerwerk in broedseizoen funest voor familie meerkoet

8309
01 jun 2009

Bron: ad.nl. CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Roy Kluivert geeft elke dag in zijn lunchpauze ‘zijn’ meerkoetjes in de Capelse Meeuwensingel wat brood. Roy werkt bij de sociale werkplaats aan de Mient. Maar er is baggerwerk aan de gang en de jonkies waren in paniek voor de veegboot gevlucht.

Door twee jonge baggeraars aan te spreken, heeft Roy het nest van moeder meerkoet naar aangrenzend water kunnen helpen overzetten, in de hoop dat het gezinnetje meerkoet de werkzaamheden overleeft. En dat hij kan doorgaan met het voeren van zijn watervogeltjes.

Weinig kans, denkt Martin van de Ven van Viviri. Zijn visvereniging pacht al het Capelse viswater van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, opdrachtgever voor de baggerwerken midden in het broedseizoen.

„Die kleine meerkoeten worden verdronken door soortgenoten als die in hun territorium komen. Die overleven dit werk niet. Net zomin trouwens als 60 procent van het jonge broed in de singels van Capelle die deze zomer nog moeten worden uitgebaggerd. De hele habitat wordt midden in de broed- en paaitijd op zijn kop gegooid. De eitjes, de jonge vis, kleine amfibiën worden in een sloothoek geveegd en weggezogen.’’

Van de Ven windt zich op over de rol van het Hoogheemraadschap dat een enorme achterstand heeft in de baggerwerken en nu doorwerkt in de broedperiode. Dat mag in de broedtijd alleen met ontheffing van de Flora- en Faunawet.

Het Hoogheemraadschap heeft een steek laten vallen, concludeert Van de Ven, die wil dat het werk nu stopt en in september verdergaat. Maar daarvan wil het schap niet weten. Woordvoerster Brigitte Aalders legt uit dat het schap langer doorbaggert om kosten te besparen. „Een onafhankelijk ecoloog controleert wekelijks het werk. Verder hebben we meer afspraken met de Algemene Inspectiedienst over het baggeren in deze ‘rode periode’. We houden ons aan die regels, want de AID is niet mals.’’

Van de Ven twijfelt ernstig aan de juistheid van die verklaring, dus heeft hij de Algemene Inspectiedienst gevraagd zich met de zaak te bemoeien. „De natuur gaat haar eigen gang, maar ik vind dat er nu ongemerkt veel leed ontstaat door eigenwijsheid van mensen die de watergangen vijftien jaar links hebben laten liggen. Nu moet er plotseling een inhaalslag worden gemaakt en zegt het schap dat er duizenden euro’s schade ontstaat als ze nú nog stoppen. Als je in het broedseizoen wilt doorgaan met baggeren, moet je bereid zijn na te denken over maatregelen die het jonge leven spaart. Maar oplossingen kosten geld, dus wordt nadenken ineens heel ingewikkeld. Natuur moet niet onderschikt verklaard worden aan financiën.’’

En Roy? Die gaat met zijn broodkorstjes naar zijn waterkippies. Voor zo lang het duurt. Want die moeten nu wéér worden verplaatst vanwege het baggerwerk. Hun nieuwe sloot is nu aan de beurt.

Bron: ad.nl

-> meer over visstandbeheer

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.