Vissen wereldwijd (column Joop Bongers)

8931
02 jun 2009

Nederland is een prachtig visland: zo veel water en dito sportvismogelijkheden dat je je een leven lang prima kunt vermaken – en al dit water is met VISpas voor slechts een paar tientjes per jaar binnen bereik. Met de vakantie in het vooruitzicht is het echter ook leuk om in het buitenland op ontdekkingstocht te gaan. Daar liggen compleet nieuwe visavonturen te wachten.

Zelf bewaar ik goede herinneringen aan het vissen in Frankrijk, Zweden en Noorwegen. Collega’s van mij gaan echter nog veel verder weg. Regelmatig wordt tijdens de lunch gesproken over exotische oorden als Egypte, Mexico en Brazilië. En de foto’s zijn fraai. Oceaan. Oerwoud. Grote, volstrekt onbekende, fel gekleurde vissen. Vechtersbazen. Dromen die er om vragen werkelijkheid te worden.

Broeders in Petrus

Bij Sportvisserij Nederland zetten we ons iedere dag in om de dromen van de sportvisser in ons land gestalte te kunnen geven. Middels onderzoek, overleg, lobby, voorlichting en promotie proberen we samen met de federaties en verenigingen om de visstand en de mogelijkheden voor sportvissers te behouden en verder te verbeteren. In andere landen zijn ook sportvisserijorganisaties actief met hetzelfde doel voor ogen. Een bezoek aan het jaarlijkse congres van de Confédération Internationale de la Pêche Sportive (CIPS), de wereld overkoepelende sportvisserijorganisatie, is daarom erg inspirerend.


Visavonturen zijn zowel in Nederland als het buitenland te vinden.

Wereldwijd fenomeen

Dit jaar kwamen in Dresden liefst negentig bij de CIPS (www.cips-fips.com) aangesloten landen bijeen. Daar ontmoet je mensen uit Rusland, Swaziland, Nieuw-Zeeland, Kazachstan en Saoedi Arabië. Je staat er normaliter niet bij stil dat in alle landen ter wereld wordt gevist, maar de sportvisserij is een wereldwijd fenomeen. Honderden miljoenen mensen vissen voor de ontspanning, om te genieten van de natuur of hun eigen maaltje te vergaren. Toeristisch, recreatief en economisch is de sportvisserij van enorme omvang.

Internationale erkenning

De CIPS behartigt wereldwijd de belangen van de sportvisserij. Zo heeft zij regelmatig contact met de FAO van de Verenigde Naties en de Europese Unie. Ook is de CIPS, net zoals de FIFA en UCI (internationale voetbal respectievelijk wielrijdersorganisatie), aangesloten bij de General Association of International Sports Federations (www.agfisonline.com). Hiermee heeft de CIPS gezorgd dat de sportvisserij internationaal als sport is erkend. Men is ook bezig met aansluiting bij het Internationaal Olympisch Comité.

Actieve rol Nederland

Tijdens het congres in Dresden werd gesproken over onderwerpen als jeugd, welzijn van vis, waterkrachtcentrales, aalscholvers en overbevissing door de beroepsvisserij. Ook werd er besloten over de toekenning van de organisatie van de diverse wereldkampioenschappen aan gegadigde landen. Sportvisserij Nederland is als lid van de CIPS ook daadwerkelijk actief binnen deze organisatie. Zo werd onze bondscoach Jan van Schendel benoemd tot lid van de Technische Commissie voor de ‘zoete’ wedstrijden en ikzelf werd toegevoegd als secretaris van de ‘zoute’ afdeling.

Krachtige organisatie

Uit de internationale contacten tijdens het congres van de CIPS blijkt dat de Nederlandse sportvisserijorganisatie tot de sterkste ter wereld behoort. Dankzij de ruim 550.000 aangesloten sportvissers, tienduizenden vrijwilligers, zeventig beroepskrachten en het feit dat onze hengelsportorganisaties op de meeste wateren de visrechthebbende zijn, kunnen we in aanzienlijke mate zelf de mogelijkheden voor de Nederlandse sportvissers bepalen. Om lekker in Nederland te kunnen (blijven) vissen is het daarom belangrijk om lid te zijn van een hengelsportvereniging. Dus: Vissen? Altijd de VISpas mee!

Joop Bongers
Directeur Sportvisserij Nederland

-> Meer 'Uitgelicht'

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.