Juul Steyn vangt record meerval in Kazachstan

16744
22 jun 2009

Begin juni vertrekt Juul Steyn, hoofdredacteur van Hét Visblad, met een goede vriend naar Kazachstan om grote meervallen te vangen.

Dat ze echter zó groot worden wist hij toen nog niet. Met 263 centimeter wist hij, voor zover bekend, de grootste meerval ooit door een Nederlander gevangen op zijn naam te zetten. Uiteraard is de vis direct na de vangst gezond en wel weer teruggezet.

Deze vistrip in Kazachstan was wel even wat anders dan het vissen in eigen land. Hier ving Juul deze monsterlijke meerval van maar liefst 263 centimeter!

De vangsten vallen de eerste dagen wat tegen. De aantallen van soms wel meer dan tien vissen per man per dag, zoals specimen hunter Arnout Terlouw in 1999 nog mocht meemaken, worden bij lange na niet gehaald. De snikhete visdagen worden gevuld met veel visloze uren, aanbeten van kleine vis en materiaal verspelen. Totdat op dag vijf de reel langzaam begint te tikken, het begin van een fel gevecht waar zowel de visser als de vis tot het uiterste worden getest.

Steyn: “Zodra de vis een eerste startschot gaf wist ik dat dit eindelijk wél een serieuze vis was. In ieder geval langer dan 220 centimeter, een grens die ik me vooraf had gesteld. Maar dat het een vis van dit formaat betrof had ik noot verwacht.” Als aas was een flinke moot roofblei of karper aan een haak 10/0 favoriet.

In de eerste instantie kan Steyn niet geloven dat er een vis langer dan 2,5 meter onder het oppervlak opdoemt. Maar eenmaal aan land geeft het meetlint de ontluisterende realiteit bloot: 263 schoon aan de haak. De vis wordt niet gewogen omdat er dan nog een boottocht van 20 minuten naar het kamp gemaakt moet worden. Deze vis is kort geleden afgepaaid en volkomen leeg. Het lijkt de gelukkige vanger daarom niet verstandig de afgematte vis nog langer op het droge te houden en hij zet de vis na een korte fotoshoot snel terug in het water. Het geschatte gewicht ligt tussen de 80 en 90 kilo.

Naar aanleiding van deze vangst schreef de Telegraaf een artikel over de vangst. In dit stuk wordt gesuggereerd dat deze meervallen karpers tot wel 1,5 meter eten. Dit berust echter op een misverstand. Feit is wel dat er gigantische vissen tussen de kaken van de vis verdwijnen. Steyn kan wel lachen om de tikfout: “Een grotere meerval zal ik waarschijnlijk nooit meer vangen, dus misschien moet ik me maar op karpers van 1,5 meter gaan richten!”

Hier is goed te zien dat de vis onlangs is afgepaaid. Het gewicht ligt nu rond de 80 kilo; in topconditie zou deze vis gerust over de 100 kilo kunnen tikken.

Voor zover bekend is er door een Nederlander nooit een grotere meerval gevangen, maar zeker weten doen we het natuurlijk niet. Steyn: “Mocht iemand wel een vis langer dan 263 cm hebben gevangen, dan zal ik de titel direct en vergezeld van een goede fles wijn afstaan.”

Bron: totalfishing.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide