Illegaal snoekbaars vangen erg lucratief

29961
09 jul 2009

Bron: bndestem.nl. Na twee keer dreggen vanuit het rubber bootje is het al raak. Michel Ros van het stroperijteam bij de Algemene Inspectie Dienst (AID) trekt aan de haken van een ijzeren stang iets omhoog dat lijkt op een illegaal geplaatst visnet.

Met wat sleep- en trekwerk verschijnt een meterslang fuik boven water. Nog brandschoon en zonder paling. Een proefje van een stroper, denkt Ros. "Om te kijken of hier iets te vangen is."

Ros had al zo'n vermoeden. Op deze stek, tegen de stenen oever voor de jachthaven van Medemblik, dregde hij eerder al eens illegale fuiken op. De stroper is spoorloos. "Maar die fuik is hij kwijt", zegt Ros. "Dat is toch een schadepost van drie-, vierhonderd euro."

Na het opvissen van nog een exemplaar keert de rubberboot terug naar het 'moederschip' van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD.) Aan dek bekijkt Ros de twee fuiken goedkeurend. Prima vangst voor de gezamenlijke controleactie op het IJsselmeer. Want eerlijk is eerlijk: een speld in een hooiberg is eerder gevonden dan visstropers op het IJsselmeer.

Illegale visvangst in Nederland is lucratief en professioneel. Midden op het IJsselmeer worden illegale fuiken aangetroffen van het type dat beroepsvissers gebruiken. Op de Friese meren vangen criminelen tonnen snoekbaars weg en in Zeeland azen duikers op kreeften en kokkels. In de Limburgse Maasplassen zou de visstand zijn ingestort, mede door grootschalige stroperij.

De afzet is geen probleem. Gestroopte vis wordt ongemerkt via havens en de visafslag verkocht en voor snoekbaars bestaat een bloeiende handel met Frankrijk. Ook Nederlandse restaurants kopen maar wat graag paling, snoekbaars of kreeft via de achterdeur. "De horeca hoeft alleen een naam van de verkoper te noteren", zegt Bouke de Bruin, hoofdagent bij het Friese stroperijteam van politie, provincie en AID. "Dat is makkelijk te omzeilen."

Friesland is al jaren hèt centrum van visstroperij. Snoekbaars brengt op de zwarte markt tien, twaalf euro per kilo op. "In de winter vangen stropers soms negenhonderd kilo per week", weet De Bruin. "Tel uit je winst. Het gaat om jongens die beroepsmatig bezig zijn. 's Winters vissen ze illegaal op snoekbaars, 's zomers zitten ze lekker in Spanje."

Volgens de Combinatie van Beroepsvissers, de koepelorganisatie voor binnenvisserij, vernielen stropers ook wekelijks voor duizenden euro's aan netten om de vis te stelen. Een visser uit Zuid-Holland mailde onlangs: 'We gaan een lang weekend weg. Als 'ze' dat weten, stelen ze de boel. Vrijdag 19 juni: twee fuiken gestolen, vijftien finaal open gescheurd, de rest drijvend en tien stokken (van fuiken, red.) vernield'.

Toch zijn de gevolgen van visstroperij nauwelijks objectief vast te stellen. De visstand is een onbetrouwbare graadmeter. Die kan ook dalen door voedselarm water en de plaag aan aalscholvers, vertelt Tim Vriese van het bureau VisAdvies. Dat neemt niet weg dat illegale visvangst wordt onderschat. Vriese: "De overheid wéét dat het gebeurt, maar denkt: laten we het er vooral niet over hebben, want er is toch weinig aan te doen." Aanwijzingen van massale stroperij zijn er wel. Zo zwemt in veel Friese meren opvallend veel witvis, zoals voorn en spiering, als gevolg van een tekort aan snoekbaars. Sportvisserij Nederland meldt dat het er op lijkt dat stropers nu ook jagen op brasem en blankvoorn, onder meer voor uitvoer naar Oost-Europa.

In Friesland lijkt de intensieve opsporing en ook het opleggen van boetes tot ruim 16.000 euro notoire stropers af te schrikken. Maar hoofdagent De Bruin ziet ze tegenwoordig 's nachts de provincie verlaten, vermoedelijk om elders ongestoord hun slag te slaan.

Andere stropers laten zich niet wegjagen. "Zij sturen zelfs junkies het water op om hun netten boven te halen.."

Bron: bndestem.nl.

-> zie ook: 'Vrij spel voor visstropers'
-> Meer over visstroperij

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.