Opruimactie pieren IJmuiden

4204
21 jul 2009

Op vrijdagavond 24 juli vindt er een opruimactie op de noord- en zuidpier van IJmuiden plaats. Onder het motto ‘Ik vis schoon’, ruimen sportvissers de meest populaire zeevisstek in Noord-Holland op.

Het is veel sportvissers ieder jaar weer een doorn in het oog. Naarmate de zomer vordert en er meer dagjesmensen komen, neemt ook het afval op de pieren toe. "Na een dag vissen of recreëren moet je gewoon je rommel meenemen", zo stelt Gijs Schelvis, lid van de commissie zeevissen van de hengelsportfederatie NoordWest Nederland. "Iedereen die je spreekt op de pieren heeft het erover. Hoe is het dan toch mogelijk dat er zoveel afval ligt", vraagt hij zich hardop af.

"Niet alleen plastic, blikjes en soms zelfs hele barbecues vindt je op de pieren. Bijkomend probleem is dat veel mensen afvalresten van schoongemaakte vis achterlaten. Hierdoor neemt het aantal wespen gigantisch toe en is er niet meer te vissen. Dat men een vers gevangen visje meeneemt is natuurlijk te begrijpen, maar gooi de resten dan in zee. Daar komt het beschikbaar voor allerlei zeedieren en leidt niet tot stank en ongedierte op de pier. En alle andere troep stop je gewoon in je vistas en niet anders. Je bent er toch ook de pier mee opgelopen? Nou, houd het dan schoon!"

"Na de opruimactie gaan we verder. Met spandoeken en troep in de etalages gaan ook de winkeliers de aandacht vestigen op het zwerfafval. Later dit jaar zullen wij ook de mogelijkheden voor een beperking van afval binnen de zeesportvisserij verder uitwerken. Biologisch afbreekbare tasjes en recyclebare aasbakken zijn slechts enkele ideeën die binnen de commissie zeevissen leven. Suggesties zijn van harte welkom. Stuur dan een email naar info@pos-sportvisserij.nl."

De actie ‘Ik vis schoon’ is een samenwerkingsverband van de georganiseerde sportvisserij. De hengelsportverenigingen Zeevissen.com, IJmuider Zuidpier Zeevis Vereniging (IJZVV), de Hengelsportfederatie NoordWest Nederland, zeevistips.nl en alle hengelsportzaken in de omgeving van de pieren. De kosten voor de afvoer van het vuil neemt de gemeente Velsen voor haar rekening.

Hengelsportzaak Handyfish uit Heiloo verloot onder alle vuilopruimers een zeehengel met molen. Opgeven voor de opruimactie kan via gijs.schelvis@hotmail.com
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide