Succesvolle opruimactie op IJmuiderpieren

3890
30 jul 2009

Op vrijdagavond 24 juli hebben sportvissers onder het motto ‘Hou je visstek schoon’ het zwerfvuil op de noord- en zuidpier opgeruimd. Gewapend met vuilniszakken en vuilgrijpers is er meer dan een aanhanger vol rotzooi van de pieren gehaald.

De actie ‘Hou je visstek schoon’ is een samenwerkingsverband van de georganiseerde sportvisserij. Dit zijn de hengelsportverenigingen Zeevissen.com, IJmuider Zuidpier Zeevis Vereniging (IJZVV), de Hengelsportfederatie NoordWest Nederland, zeevistips.nl en alle hengelsportzaken in de omgeving van de pieren.

De buit bestond vooral uit blikjes, hout en allerlei soorten plastic. ‘Eigenlijk alles wat blijft drijven ligt verspreid over de pieren’, geeft Gerard Roosloot, voorzitter van de hengelsportfederatie NoordWest Nederland aan. ‘Ongelofelijk dat er zoveel rommel ligt. Je ruimt toch gewoon je afval op na een dagje op de pier?’, vraagt hij zich hardop af. ‘De volgende keer zit je er zelf weer tussen’, gaat hij verder terwijl hij ondertussen de zoveelste plastic tas in een vuilniszak stopt.

In de binnenbocht van de Noordpier is een hele groep sportvissers bezig vuil te verwijderen. Rik Hagedoorn, zelf eigenaar van een hengelsportzaak, geeft tekst en uitleg. ‘Hier ligt altijd erg veel drijfvuil. Veel afval dat van de pier of strand te water waait komt met de overwegende zuidwestenwind hier weer tussen de blokken terecht. Omdat ook sportvissers troep achterlaten steken wij de hand in eigen boezem. Opruimen dus!’.

De opruimactie op de pieren is niet eenmalig. Met spandoeken en troep in de etalages wijzen winkeliers de sportvissers op het probleem. Voorkomen is beter dan genezen. Later dit jaar worden daarom ook de mogelijkheden voor een beperking van afval binnen de zeesportvisserij verder uitgewerkt. Biologisch afbreekbare tasjes en recyclebare aasbakken zijn slechts enkele ideeën die binnen de commissie zeevissen van de hengelsportfederatie leven. Suggesties zijn van harte welkom. Stuur dan een email naar info@pos-sportvisserij.nl.


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide