Nieuwe grondels

38185
14 aug 2009

Hengelaars vangen steeds meer nieuwe grondelsoorten in Nederland. Zijn deze "zuignapdragers" bezig met een invasie? Om welke soorten gaat het hier en kunnen ze schade aan richten?

Uitheemse soorten vinden hun weg via ballast water van schepen of via het Donau main kanaal naar de grote rivieren in Nederland. Opvallend is dat er de laatste jaren steeds weer nieuwe grondelsoorten aangetroffen worden. Ze zijn afkomstig uit de Zwarte of de Kaspische zee.

Een verdwaalde grondel is geen probleem, maar deze visjes planten zich snel voort en vormen nu flinke populaties.
Wat de invloed van deze "exoten" op de visstand is, is nog niet geheel duidelijk. Mogelijk is het een voedselconcurrent voor een aantal soorten en gaan ze inheemse soorten verdringen.

Het gaat om de volgende soorten:

1. Zwartbekgrondel


2. Kesslers grondel


3. Marmergrondel4. Pontische stroomgrondelHoe herken je een grondel?

Deze soorten hebben allemaal een zuignap op de buik waarmee ze bijvoorbeeld aan een verticale damwand kunnen plakken of zich vast kunnen zuigen aan de bodem, ondanks harde stroming in de rivieren. De wintvingrondel en de inheemse riviergrondel hebben geen zuignap en behoren officieel tot de karperachtigen en niet tot de echte grondels.

De zuignap

Grondel gevangen?


Op de site www.bijzonderevangsten.nl staat leuke informatie over grondelvangsten met de hengel. Zo staat op deze site bijvoorbeeld de aller eerste hengelvangst van een Pontische stroomgrondel.

Vang je zelf een grondel? Dan kun je hem net als alle andere vangsten melden via Mijnvismaat.nl. Voor de determinatie van de grondels kun je bij de determinatiesleutel eerst "zoetwatervissen" selecteren en daarna de familie "grondels".  Zo kun je er zelf achter komen welke grondel je gevangen hebt.

Met de hulp van sportvissers kunnen we deze kleine "invaders" in de gaten houden. "Grondels, ben gewaarschuwd we houden jullie in de gaten!"

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide