Minister toont realiteitszin, Kamerleden weinig innovatief

5128
11 sep 2009

Tijdens het Algemeen Overleg over het Nederlandse aalbeheerplan op 10 september toonden de meeste Tweede Kamerleden zich weinig innovatief. Ze herhaalden dezelfde argumenten als een paar maanden geleden en schaarden zich, uitgezonderd de Partij voor de Dieren en Groenlinks, achter de beroepsvissers. Minister Verburg is echter vastbesloten haar voorgestelde aalbeheerplan door te zetten.

De meeste van onze volksvertegenwoordigers weigeren nog steeds om de bevindingen van de wetenschap te erkennen, zo bleek tijdens het debat met de minister. Het gaat dan wel slecht met de paling, maar er is te veel onduidelijkheid bij de wetenschappers en het plan van de Combinatie van Beroepsvissers is een goed plan dat dient te worden uitgevoerd. Minister Verburg moet dus terug naar de onderhandelingstafel in Brussel om het plan te verdedigen, was de boodschap van VVD, CDA, PvdA, SGP, PVV en SP.

Reactie minister
In een gloedvol betoog maakte minister Verburg de Kamerleden duidelijk dat de palingstand dramatisch slecht is en dat we als samenleving onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Naar aanleiding van gesprekken met Eurocommissaris Borg en de bevindingen van o.a. de ICES en de Commissie Eijsakkers, is de minister tot het besef gekomen dat het plan van de Combinatie van Beroepsvissers (CvB) onvoldoende is om tot aalherstel te komen. Na enkele rekensommen inzichtelijk te hebben gemaakt – waarin zij ook aangaf dat het plan van de CvB niet door alle vissers wordt ondersteund – stelde zij dat drie maanden sluiting onvermijdelijk is om herstel van de aal te bewerkstelligen.

Plan CvB kansloos in Brussel
Voorts gaf Verburg aan niet weer aan de onderhandelingstafel te willen plaatsnemen omdat het plan van de beroepsvissers in Brussel geen enkele kans van slagen heeft. Zij adviseerde de Kamer de eigen sluiting van drie maanden te accepteren om zodoende niet door de Europsese Commissie een straf opgelegd te krijgen. Volgens haar moeten we onze verantwoordelijkheid nemen en niet afhankelijk worden van maatregelen uit Brussel. De minister gaat haar besluit tot drie maanden sluiting volgende week publiceren, met het voorbehoud dat Brussel op 23 september haar laatste plan goedkeurt.

Verder is de minister bereid om:
• De VBC’s te verankeren in de wet om regionale herstelprogramma’s te kunnen implementeren.
• Sociale Zaken in te schakelen om te kijken naar omscholingsmogelijkheden voor vissers die noodgedwongen moeten stoppen.
• Voor de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer met nadere informatie te komen over de mogelijkheden van sanering van de sector met Europese gelden.
• Nieuwe plannen vanuit de sector die voldoen aan de eisen van Brussel en bijdragen tot aalherstel voor te dragen in Brussel.
• Stroperij als economisch delict in het wetboek te krijgen.

De Kamer wil op korte termijn weer bij elkaar te komen in een zogenaamd Voortgezet Algemeen Overleg (VAO). Tijdens dit overleg heeft de Kamer de mogelijkheid moties in te dienen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het VAO over twee weken plaatsvinden.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.