EAA zegt 'nee' tegen Artikel 47

5558
07 okt 2009

In het kader van een nieuwe op te stellen Europese communautaire controleverordening voor de visserij op zee heeft de Europese Commissie een voorstel uitgebracht.

De Commissie heeft dit gedaan omdat de huidige controleregeling inefficiënt, duur en ingewikkeld is en niet de gewenste resultaten oplevert.

Het voorstel bevat een hoofdstuk V “Toezicht op de recreatievisserij” met artikel 47, waarin een voor de zeesportvisserij zeer ingrijpend stuk regelgeving is neergelegd. Onder andere:

  • Verplichting van de lidstaten tot invoering van regelgeving ten aanzien van de sportvisserij welke vergelijkbaar is met de regels van de beroepsvisserij;
  • Verplichting van de lidstaten tot invoering van een vangstregistratie door sportvisserij op zee voor bestanden waarvoor een meerjaren herstelplan geldt (thans kabeljauw). Niet inbegrepen het is het vissen vanaf het strand.
  • Verplichting van lidstaten tot het instellen van een visquotum en andere maatregelen voor de sportvisserij indien blijkt dat de sportvisserij een significant effect heeft op een bepaald visbestand. De vangsten van de sportvisserij worden in mindering gebracht op van het quotum van de beroepsvisserij.
  • Een verbod op de verkoop van visvangsten door de sportvisserij.

De European Anglers Alliance (EAA), waar Sportvisserij Nederland bij aangesloten is, is ook tegen de verkoop van vis door sportvissers. De EAA is ook van mening dat, wanneer de sportvisserij een impact heeft op visbestanden, de sportvisserij een bijdrage moet leveren aan het herstel.

Toch zegt de EAA nee tegen artikel 47.:

  • Nee, omdat de controleregeling voor de beroepsvisserij moeilijk toepasbaar is binnen de sportvisserij:
    • Het is bijvoorbeeld voor de zeesportvisserij niet wenselijk dat een sportvisser al zijn vangsten moet registreren in een logboek.
    • Voor een lidstaat is het bijvoorbeeld niet haalbaar om de vele sportvisbootjes op zee te controleren op hun vangsten.
  • Nee, omdat een quotumsysteem voor de sportvisserij per lidstaat, gebaseerd op de toewijzing zoals binnen de beroepsvisserij, in het meest extreme geval kan betekenen dat in ene lidstaat wel en in de andere niet meer op een bepaalde vis gevist kan worden door de sportvisserij.
  • Nee, omdat één klein artikel in een Europees controle reglement voor de beroepsvisserij onrecht doet aan de sociaal economisch positie en het belang van de zeesportvisserij.

8 tot 10 miljoen zeesportvissers in Europa zijn goed voor een omzet van 8 tot 10 miljard euro per jaar

De EAA wil dat de sportvisserij als volwaardig stakeholder wordt opgenomen in het op te stellen nieuwe Gemeenschappelijk Europees Visserijbeleid dat in 2013 van kracht wordt.

Op maandag 19 oktober a.s. zal de Europese Ministerraad stemmen over artikel 47. Wij houden u op de hoogte.

-> Check hier het persbericht van de EAA (, PDF)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.