Nieuw: kennisdocument kroeskarper

7426
05 nov 2009

Sportvisserij Nederland heeft in de reeks kennisdocumenten over de Nederlandse zoet- en zoutwater vissoorten weer een nieuwe aanwinst: het Kennisdocument kroeskarper.

Het document staat vol met informatie over herkenning en determinatie, geografische verspreiding, de leefwijze, het voedsel, de voortplanting, ontwikkelingsstadia, migratie en specifieke habitat- en milieueisen van de betreffende vissoort.

Kennisdocumenten worden door Sportvisserij Nederland opgesteld aan de hand van literatuuronderzoek, en zijn dus op wetenschappelijke feiten gebaseerd.

Over de kroeskarper (uit het kennisdocument):

"De kroeskarper heeft een hoogruggige, gedrongen vorm. De bek is eindstandig, zonder baarddraden zoals de karper die heeft. De rugvin is bol. De kleur van volwassen kroeskarpers is donkerbruin tot olijfkleurig op de rug, de flanken en buik zijn lichter bronskleurig tot geelachtig. Juvenielen hebben vaak een grote, donkere vlek op de staartwortel. De kroeskarper wordt maximaal 50 cm groot.

De kroeskarper komt voor in zowel grote als kleine, stilstaande of langzaam stromende wateren. De voorkeur gaat uit naar stilstaande, ondiepe en vooral rijkbegroeide wateren, zoals sloten, weteringen en kleine plasjes of meren. Het is een echte fytofiele (plantminnende) vissoort. Het voedsel bestaat vooral uit insectenlarven, kleine schelpdieren, wormen, kreeftachtigen en slakken. Soms worden ook visbroed, plantendelen en detritus gegeten."

-> Klik hier voor het kennisdocument van de kroeskarper (PDF).

-> Klik hier voor een overzicht van alle beschikbare kennisdocumenten van vissen in Nederland.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.