'Visstand zakt door verwerking in vismeel'

5885
18 nov 2009

Bron: nu.nl. VANCOUVER - Alternatief voedsel voor kippen en varkens zal de druk op de dalende visstand aanmerkelijk verlagen en positief bijdragen aan de klimaatverandering.

Dat bleek dinsdag uit een rapport van de Univeristy of British Columbia Fisheries Centre.

Ongeveer 30 miljoen ton oftewel 36 procent van de totale visserijvangst wordt jaarlijks verwerkt in vismeel en olie om vissen in kwekerijen, kippen en varkens te voeren.

Dat melden de onderzoekers dinsdag in het vakblad Oryx: The International Journal of Conservation. Het is volgens de onderzoekers zonde om lekkere vis aan dieren te geven als goedkope proteïnen.

Peru

Zo is een kwart van de kinderen in Peru ondervoed terwijl het land jaarlijks de helft van het van het vismeel produceert met de ansjovisvangst. En het is niet wat dieren van nature eten. ''Wanneer heb je ooit een kip vis zien vangen?'', aldus een van de onderzoekers.

Alleen al het wereldwijde aantal varkens en kippen eet zes keer zoveel vis als de inwoners van Amerika en twee keer zoveel als de Japanners. Daarom zouden consumentencampagnes over duurzame vis niet veel zin hebben.

Omdat vis wereldwijd vooral in supermarkten verkocht wordt pleiten de wetenschappers ervoor om juist de grote ketens aan te sporen om alleen nog 'goede' vis te verkopen.

Bron: nu.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.