Lidl haalt paling uit het schap

7108
27 nov 2009

Supermarktketen Lidl heeft besloten om vanaf begin 2010 geen paling meer te verkopen. Eerder haalden Jumbo, Dirk en Jan Linders al de paling uit het schap omdat het een met uitsterven bedreigde diersoort is.

In 2007 werd paling op de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) rode lijst voor bedreigde diersoorten gezet. De glasaal, de larve van de paling, belandde op de CITES-lijst (CITES: Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora). Dit betekent dat de handel in paling en aal aan banden wordt gelegd.

In maart waarschuwde een wetenschapper van onderzoeksinstituut Imares de Nederlandse politiek: wanneer de vangst van aal en paling in heel Europa wordt verboden, duurt het nog zestig tot tweehonderd jaar voordat de palingstand in Europa is hersteld. In het kader van de aalproblematiek heeft Minister Verburg dit jaar een vangstverbod op paling afgekondigd voor de maanden oktober en november. Dit vangstverbod wordt in 2010 uitgebreid met de maand september.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.