Invloed lokvoer verwaarloosbaar

5903
01 dec 2009

De invloed van lokvoer op de waterkwaliteit is zeer gering, zo blijkt uit literatuuronderzoek van Sportvisserij Nederland. Dit onderzoek is uitgevoerd omdat diverse waterschappen zich bezorgd hebben getoond over de mogelijke negatieve effecten van lokvoer op de waterkwaliteit.

Zo werd verondersteld dat (overmatig) voeren bij zou dragen aan de eutrofiëring van en als gevolg daarvan algenbloei in het water. Uit het literatuuronderzoek en analyse van de beschikbare gegevens blijkt echter dat de fosfaatbijdrage vrijwel altijd minimaal is ten opzichte van de totale fosfaatbelasting van wateren: voor het overgrote merendeel van de wateren ligt dit onder de één procent. Dit is zeer gering.

Daar komt nog bij dat er maar weinig bekend is over de invloed van nutriënten uit andere bronnen zoals riooloverstorten, afstromend regenwater, bladval, landbouw en het voeren van eenden. Op basis hiervan is de conclusie dat het niet nodig is nadere regels aan het huidige voergebruik te stellen.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide