Belanghebbenden denken mee over Sluis De Pol

4674
02 dec 2009

Waterschap Rijn en IJssel stelt het terrein rond het stuw- en sluiscomplex De Pol in Terborg tussen Gaanderen en Etten en de zuivering open voor publiek. Dat gebeurt in nauwe samenspraak met tientallen vertegenwoordigers en belanghebbenden uit de omgeving en na de aanleg van wandelpaden en een fietspad.

Een serie mogelijkheden en wensen voor het gebied is verzameld tijdens een ontwerpsessie van twee dagen. De deelnemers waren vertegenwoordigers van dorpsraden (ondermeer Terborgs Belang), landbouw, natuurorganisaties, hengelsport, gemeenten en bedrijfsleven. Het waterschap betrekt ze de komende maanden opnieuw maximaal bij de vraag of en hoe de wensen worden opgenomen in een masterplan. Hiervoor zijn deze week werkgroepen geformeerd.

Enkele belangrijke elementen voor het Masterplan De Pol staan al zo goed als vast: het fietspad van Doesburg naar Bocholt komt hier langs de Oude IJssel en kruist dan het Pieterpad, de 480 kilometer lange wandelroute tussen de Waddenzee en Limburg.

"Wij zijn dolblij", reageert Maarten Goorhuis van stichting Pieterpad. "Dit plan maakt een mooie oversteek van de Oude IJssel mogelijk. Wandelaars kunnen voortaan het centrum van Doetinchem mijden." De nieuwe voetgangersbrug - over het gerenoveerde stuw- en sluiscomplex - is eind volgend jaar klaar. Nieuwe wandelpaden maken straks ook deel uit van een lokaal ommetje vanuit Gaanderen en Etten.

Eén van de suggesties is naast de sluis een wildwaterkanobaan aan te leggen. Onderzocht wordt of dat te combineren valt met een vispassage. Hetzelfde geldt voor het hernieuwde gebruik van de schaapskooi op het terrein, de invulling van de gebouwen en de komst van een theehuis of andere voorzieningen. Andere onderwerpen waarover de werkgroepen zich buigen zijn educatie, visplekken, de verkoop van streekproducten, het ontwerp van het terrein en de omliggende natuur met ecologische verbindingszone.

Voor de renovatie van de sluis en stuwen, vispassages, de ecologische inrichting en het fietspad is de komende twee jaar 4,4 miljoen euro beschikbaar. De kosten voor landschappelijke herinrichting, aanpassing van de schaapskooi en andere onderwerpen worden pas duidelijk als het Masterplan De Pol in de loop van 2010 klaar is.

Een apart te onderzoeken onderwerp vormt de winning van energie uit het afvalwater op de zuivering te Etten. Hier wordt het afvalwater uit de Oude IJsselstreek, Doetinchem en Montferland gezuiverd.

Bron: terborgsbelang.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide