Ziekte karpers Floriadeplas bekend

5032
02 dec 2009

De afgelopen maanden komt regelmatig vissterfte voor in de in de Floriadeplas in Zoetermeer. Het gaat hier om dode karpers. Naar aanleiding van deze sterfte is onderzoek bij levende karpers uitgevoerd.

Hieruit blijkt dat de conditie van de karpers slecht is en dat zij veel last hebben van parasieten. Daarnaast is geconstateerd dat de karpers met een virus besmet zijn, het Koi Herpes virus (KHV) dat alleen karpers en koi ziek kan maken. De besmetting is niet bedreigend voor de volksgezondheid. Het water is besmettelijk voor vissen en de besmette karpers kunnen overlijden aan dit virus. De karpers kunnen ook latent drager van het virus zijn. De besmetting vindt meestal plaats van vis tot vis, maar kan ook via water, handen en netten plaatsvinden.

In de praktijk komt deze aandoening niet of nauwelijks aan het licht bij karpers die in het oppervlaktewater zwemmen. Wel is bekend dat het virus feitelijk ruim is verspreid en bij de karpers sluimert. Opmerkelijk is echter dat nu in de Floriadeplas de karpers massaal sterven, dit terwijl de watertemperatuur eigenlijk te laag is voor het virus om zich zodanig te ontwikkelen dat vissterfte optreedt. Mogelijk is hier meer aan de hand en leidt de conditie en de leeftijd van de karper tot een bevattelijkheid voor de uitwerking van het virus. De conditie van de karper wordt in hoge mate bepaald door de plaatselijke omstandigheden zoals de aanwezigheid van voldoende voedsel. Dit kan door een te groot aantal vissen in de plas (te grote visdichtheid) zijn verstoord. Ook andere factoren kunnen stress veroorzaken en door stress kunnen de karpers gevoeliger voor het virus zijn. Een combinatie van deze zaken lijkt nu de voor de hand liggende aanleiding voor de vissterfte.

Het hoogheemraadschap, de gemeente Zoetermeer en de hengelsport zijn bezorgd over de infectie die bij de vissen is geconstateerd. Betrokken partijen gaan om tafel om zich te beraden over mogelijke verdere stappen. Er wordt sterk geadviseerd de vissen niet te verplaatsen om verdere spreiding van het virus en dus sterfte van karpers te beperken. Na het vissen dient de visuitrusting (schepnetten en dergelijke) goed gedroogd te worden. Zodra er meer bekend is over de te nemen stappen, wordt dat gemeld op onze website.

Bron: Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard

-> Meer over vissterfte

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide