Sleepnetvisserij beschadigt riffen Noordzee

5734
07 dec 2009

BRUSSEL (AFN) - Vissen met een boomkor, een bepaald type sleepnet, beschadigt de natuurlijke omgeving van de vissoorten die gevangen worden. Bodemvisserij lijkt daardoor moeilijk te verzoenen met natuurgebieden op zee.

Dart blijkt uit maandag openbaar gemaakt doctoraalonderzoek van bioloog Marijn Rabaut aan de universiteit van het Belgische Gent. Rabaut pleit ervoor de visserijcapaciteit op de Noordzee te verminderen en beschermde gebieden aan te wijzen waarin boomkorvisserij wordt geweerd.

Het onderzoek toont aan dat vissen met een boomkor de riffen op de Noordzeebodem beschadigt. Dat is nadelig voor platvissoorten als schol (pladijs in het Vlaams) en schar, die zich graag in de omgeving van deze riffen ophouden omdat er meer voedsel beschikbaar is en omdat ze er een schuilplaats vinden.

Het gebruik van de boomkor is al eeuwen omstreden. Een eerste verbod dateert uit 1499, maar in de eeuwen daarna werd dit vistuig toch telkens weer gebruikt, waardoor het ecosysteem verloederde en de vangsten slonken. Om de vangsten toch op peil te houden werden er steeds grotere schepen met zwaarder visgereedschap gebouwd.

Bron: Beursduivel.be

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.