Zeeforellen zijn zwervers

7462
15 dec 2009

De zeeforel is nauw verwant aan de Atlantische zalm, maar in tegenstelling tot deze soort keert een zeeforel niet zo trouw terug naar de rivier van oorsprong.

Keert van de zalm - als zij tenminste de kans krijgen - meer dan 95% terug naar de rivier waar ze uit het eitje zijn gekropen of als jonge vis door de mens zijn uitgezet, bij de zeeforel ligt dat percentage soms maar rond de 50%. Zeeforellen trekken vaak volstrekt willekeurige rivieren op.

Dat bleek weer eens door de vangst van een zeeforel in het riviertje de Leine bij Hannover.

Deze zeeforel was op 21 oktober 2008 in de Sieg (zijrivier van de Rijn) bij monitoringswerkzaamheden gevangen en van een merkje voorzien. Minder dan een jaar later werd diezelfde zeeforel op 16 juli 2009 op een zijriviertje van de Weser weer teruggevangen.

De zeeforel heeft zich aan het einde van 2008 waarschijnlijk ergens in de Sieg voortgeplant en is daarna weer terug naar de Noordzee gezwommen. Vervolgens is deze vis langs de Nederlandse kust naar het Duitse Waddengebied gezwommen. In juni of juli is de zeeforel daar de Weser bij Bremen opgezwommen om vervolgens in de Leine bij Hannover gevangen te worden.

Op het bijgaande (Duitstalige) kaartje is de route te zien die deze zeeforel vermoedelijk heeft gevolgd. Van de drie routes door Nederland is de meest zuidelijke (door de Waal en de Haringvlietsluizen) volgens recente Nederlandse onderzoekingen de meest waarschijnlijke.

Vraag blijft natuurlijk: Was de Sieg of de Leine nu de rivier waar deze zeeforel was 'geboren' of was hij/zij oorspronkelijk uit een heel andere rivier afkomstig?

-> Meer over vismigratie

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.