Vervuiling Zenne reikt tot aan Noordzee

6744
18 dec 2009

Heropstart zuivering nog deze week. De vervuiling van de Zenne rukt op, tot voorbij het Zennegat. Ook de Rupel wordt stilaan onleefbaar voor vissen. Zelfs als het waterzuiveringsstation van Brussel dit weekend opnieuw opstart, zoals gisteren is aangekondigd, zal uiteindelijk ook de Schelde milieuschade oplopen.

Na anderhalve week van ongezuiverde lozingen door het Brussels Gewest in de Zenne is deze rivier stroomafwaarts zo goed als helemaal dood. De Vlaamse milieumaatschappij (VMM) rapporteert vandaag uitgebreid aan het Vlaams Parlement de systematische metingen van de zuurstofgraad van het water in de Zenne. 'De trend is duidelijk', zegt woordvoerster Mie Van den Kerckhove, 'de zuurstofgraad is overal dramatisch gedaald. Ook in de Rupel stellen we dat inmiddels vast'.

Palingen op de vlucht

Bijvoorbeeld in Leest, een deelgemeente van Mechelen, zat er gisterochtend tot minder dan een derde van het minimum aan zuurstof voor vissen in het water. 'Geen enkele vis kan hier overleven', zegt Gerlinde Van Thuyne van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Op een plek waar deze zomer 500 palingen werden gevangen, bleven de fuiken deze week leeg. 'En als er al vis had ingezeten, was die zeker dood', zegt ze.

Verder stroomafwaarts wordt de toestand eveneens kritiek voor de allerlaatste vissen. Tegen het weekeinde zal de vervuiling Rupelmonde bereiken om nog eens een week later de monding van de Schelde te halen. Het geleidelijk maar onverbiddelijk oprukken van de vervuiling heeft wel als positief neveneffect dat de vissen de tijd krijgen om weg te vluchten uit de Zenne en de Rupel, naar de boven-Schelde.

Getijdenwerking

Dat het zo lang duurt vooraleer het rioolwater van Brussel in de Noordzee wordt geloosd, heeft met twee redenen te maken. Vooreerst met de getijdenwerking in het bekken van de beneden-Schelde. Eb en vloed laten zich krachtig voelen over heel de Rupel en op de Zenne tot in Weerde. Vloed betekent dat er tot tweemaal per dag een tijdelijke stop wordt gezet op de voortschrijdende vervuiling.

Een tweede rem zijn de bijrivieren die de vervuilde Zenne verdunnen. Voorbij het Zennegat komen de Dijle en de Leuvense vaart er bij, en nog wat verderop de Nete. Voorbij Rupelmonde wordt de vervuiling nog sterker verdund door de rest van de boven-Schelde. Het effect van eb en vloed maakt evenwel dat er volgende week ook stroomopwaarts, in de richting van Temse, milieuschade wordt aangericht: tweemaal per dag wordt de vervuiling door de vloed in die richting opgestuwd.

Vuilnis opvissen

Nu al wordt er Brusselse vuilnis uit de Rupel gevist door de vrijwilligers van INBO. Alles wat vandaag in de Brusselse riolen aan afval terecht komt, tot gebruikte condooms toe, komt uiteindelijk over drie weken in de Noordzee terecht. De kuststromingen maken dat deze vuilnis richting het Kanaal afdrijft. De kans dat Brusselse toeristen deze zomer aan het strand van Blankenberge al eens in hun eigen aangespoelde afval zullen trappen, is niet denkbeeldig.

Er wordt met man en macht gewerkt om het waterzuiveringstation van Brussel-Noord, dat door Aquiris wordt uitgebaat, nog voor het weekeinde weer aan het draaien te krijgen. Er zit alleszins voldoende druk op de ketel om dat te bewerkstelligen. Vandaag wordt zowel in het Vlaams als het Brussels parlement over het milieuschandaal gedebatteerd. De toekomst van de Brusselse milieuminister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) is in het gedrang. En het regent juridische klachten tegen uitbater Aquiris.

Na het Brussels Gewest dient nu ook het stadsbestuur van Mechelen een klacht in. 'Vooral onze dorpen Hombeek, Leest en Heffen lijden schade', foetert burgemeester Bart Somers (Open VLD). Het Antwerps stadsbestuur sluit zich daarbij aan. En ook de vogelbescherming onderneemt juridische stappen.

Is na het weekeinde de ellende geleden? Geenszins, zegt Koen Van Muylem van INBO: 'Een zuiveringsstation opstarten is werk van lange adem. En zelfs als het water van Brussel weer optimaal wordt gezuiverd, zal het weken of maanden duren vooraleer de Zenne weer voldoende zuurstofrijk zal zijn om de vissen vanaf begin februari te laten terugkeren. We hopen dat ze tegen de zomer terug zullen zijn, maar we weten dat niet met zekerheid.'

Bron: Nieuwsblad.be

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.