Bedenkers VISwijzer winnen Edgar Doncker Prijs

4679
08 feb 2010

Haarlem - Edgar Doncker Prijs 2010: 150.000 euro voor duurzame vis. De Edgar Doncker Prijs 2010 gaat naar Christien Absil en Esther Luiten, drijvende krachten achter de ontwikkeling en invoering van de VISwijzer. Absil en Luiten krijgen de prijs vanwege hun grote bijdrage aan de bescherming van de natuur in de Noordzee.

De jury prijst hun onvermoeibare inzet en constructieve aanpak met oog voor mens, maatschappij en economie. De prijs wordt op 16 maart uitgereikt door burgemeester Bernt Schneiders in het Stadhuis van Haarlem.

Christien Absil en Esther Luiten, drijvende krachten achter de VISwijzer

Absil en Luiten staan aan de wieg van de VISwijzer, die voor het eerst in 2004 door Stichting De Noordzee werd uitgebracht. Mei 2009 verscheen, in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds, de vierde editie. De VISwijzer is door Absil en Luiten ontwikkeld om consumenten en ondernemers te helpen met kiezen voor duurzaam gevangen of gekweekte vis. In de stoplichtkleuren groen, oranje en rood geeft de VISwijzer aan welke vissoorten wel of niet verantwoord zijn. Ook is er een aparte categorie voor visproducten met het MSC-keurmerk. De VISwijzer bestaat uit een papieren versie en een uitgebreide online versie op www.goedevis.nl.

Bekendheid

De VISwijzer heeft ervoor gezorgd dat het bewustzijn onder consumenten over duurzaamheid van vis sterk is gegroeid. Uit onderzoek van TNS NIPO uit november 2009 voor Stichting De Noordzee blijkt dat inmiddels tweederde van de Nederlanders bekend is met de VISwijzer. Daarnaast geldt de VISwijzer als de katalysator voor verduurzaming in de gehele visserijketen, van visserijsector tot visdetaillisten en supermarkten. Zo heeft het Centraal Bureau voor Levensmiddelen aangegeven in 2011 alleen nog maar duurzaam gevangen vis in de supermarkten te willen verkopen. Ook werd in 2008 het Maatschappelijk Convenant Noordzeevisserij getekend, waarin de visserijsector, overheid en milieuorganisaties aan verduurzaming van visserij werken.

Het merendeel van de Edgar Doncker Prijs zullen de prijswinnaars besteden aan de voortzetting van voorlichting over duurzame visserij. De erkenning is voor Absil en Luiten opnieuw een stimulans om in 2010 met supermarkten, restaurants en visdetaillisten aan de slag te gaan om het vis-assortiment te vergroenen. Ook de communicatie richting consumenten zal hierin een belangrijke plaats innemen.

Citaat juryrapport

De jury onder voorzitterschap van Dr. ir. Jaap Kuper verwoordt de toekenning van de prijs als volgt: “Christien Absil en Esther Luiten hebben zich de afgelopen jaren, vaak achter de schermen, onvermoeibaar ingezet voor een kanteling van de visserijsector naar een duurzame toekomst. Zonder hun inspanningen zou een omslag in het exploiteren van de zee nog ver weg zijn. Absil en Luiten hebben de Nederlandse -maar ook buitenlandse – natuur een enorme dienst bewezen.”

De Edgar Doncker Prijs

De Edgar Doncker Prijs wordt jaarlijks beurtelings uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van natuurbehoud in Nederland, “het waarachtig Nederlandse cultuurgoed” en de kindergeneeskunde. De prijs bedraagt 150.000 euro, waarvan 125.000 euro besteed moet worden aan een doel dat door de prijswinnaar, in overleg met de jury en het stichtingsbestuur, wordt bepaald. Dit jaar is het natuurbehoud in Nederland aan de beurt.

Edgar Doncker (1926-1996), een bevlogen zakenman uit Kennemerland, was van mening dat personen die iets wezenlijks bijdragen aan het welzijn van anderen voor het voetlicht gebracht en gesteund moeten worden. Dat was ook zijn drijfveer om zijn kapitaal na zijn overlijden ten dienste te stellen van de gemeenschap. Hij wees daarvoor drie gebieden aan: kindergeneeskunde, natuurbehoud in Nederland en “het waarachtig Nederlandse cultuurgoed”.

De Stichting Edgar Doncker Fonds, die de nalatenschap beheert, stelt zich ten doel het bevorderen van activiteiten op deze drie gebieden. De stichting doet dit door jaarlijks de Edgar Doncker Prijs uit te reiken. Meer informatie over de stichting: www.donckerstichting.nl

Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee (SDN) is de natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. De organisatie streeft naar een gezonde zee vol dolfijnen, vis en ander leven. SDN is vooral actief op de thema’s visserij (Goede VIS), scheepvaart (Clean Shipping), beschermde natuur, ruimtelijke ordening, windenergie op zee en afval. Meer informatie over de stichting en haar projecten: www.noordzee.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.