Blokkendam voor Maasvlakte 2

14313
18 mrt 2010

De aanleg van de Tweede Maasvlakte betekent het einde van de huidige blokkendam. Daarmee verdwijnt een topstek voor de zeebaarsvissers. Nu het Havenbedrijf Rotterdam heeft besloten om een nieuwe en langere blokkendam aan te leggen langs de bovenste buitenbocht van Maasvlakte 2, komt daarmee vanaf 2013 een nieuwe hotspot in zicht.

Het nieuws dat door de aanleg van de Tweede Maasvlakte de Blokkendam en de Slufter zouden gaan verdwijnen, sloeg enkele jaren geleden bij vooral de zeebaarsvissers in als een bom. Hun favoriete stekken moesten plaats maken voor elf kilometer nieuwe kustlijn. Deze bestaat voor zo’n drie kilometer uit ‘harde zeewering’ (de gerecyclede blokkendam, aangevuld met vele tonnen breukstenen en zand) en uit ruim zeven kilometer nieuw strand.

Kopiëren

De plannen voor Maasvlakte 2 waren eigenlijk zo goed als klaar, toen het Havenbedrijf besloot deze nog eens tegen het licht te houden. “De aannemer en zijn technici hebben nog eens gekeken naar mogelijke verbeteringen en vroeg zich af waarom de huidige blokkendam eigenlijk niet zou kunnen worden gekopieerd. Het blijkt namelijk dat een blokkendam 50 meter uit de kust net zo veilig, zo niet veiliger, is dan de blokken direct onderaan de dijk te plaatsen”, zegt Yves van Erp, woordvoerder van de Projectorganisatie Maasvlakte 2 van het havenbedrijf.


Op deze impressie is op de voorgrond een schets van de nieuwe Blokkendam met lagune te zien (afbeelding: Havenbedrijf Rotterdam).

Lagune

Door de blokkendam 50 meter uit de kust te leggen, ontstaat tussen dam en dijktalud een lagune. Van Erp: “In de lagune is het water rustiger en liggen er veel mogelijkheden voor de vis en natuur. Deze oplossing is bovendien ook nog eens goedkoper.” En uitermate goed nieuws voor de zeebaarsvisser. Niet alleen is er straks een nieuwe blokkendam om tegenaan te vissen, deze creëert over de gehele lengte ook nog eens vijftig meter uitmuntend viswater dat werpend kan worden bevist. Als klap op de vuurpijl kan ook aan de zeezijde van de blokken met boten en bellyboten worden gevist. Eén ding verandert niet: de blokkendam zelf blijft ontoegankelijk.

'Trailerhelling moet er komen'

In Spraakwater is ook te lezen dat de komst van de aanvankelijk toegezegde nieuwe trailerhelling opnieuw wordt onderzocht. Het Havenbedrijf Rotterdam geeft aan nog altijd de intentie te hebben in een trailerhelling te voorzien, maar op basis van de nieuwe situatie – de blokkendam sluit de geplande locatie van de trailerhelling af van zee – te willen bekijken waar deze zou moeten komen.


Ben Biondina

“De trailerhelling is ons toegezegd en zelfs tot in detail besproken met het Havenbedrijf”, zegt Ben Biondina, bestuurslid zeehengelsport bij Sportvisserij Nederland. “De helling zou in de plaats komen van de helling die gaat verdwijnen. Wij zullen er alles aan doen om het Havenbedrijf aan deze afspraak te houden, zodat ook voor bootvissers plek zal zijn op Maasvlakte 2.”

Bron: Het Visblad april 2010

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.