Vissers nemen de maat van vis De Belt

5419
01 apr 2010

BALKBRUG - De meningen zijn en blijven verdeeld over de hoeveelheid vis die in visvijver De Belt in Balkbrug aanwezig is. Terwijl Sportvisserij Nederland dinsdagmorgen de uitgezette netten weer binnenhaalt, wordt er aan de waterkant al flink gemopperd.

"Het is niets", zeggen de sportvissers aan wal, terwijl er nog geen zicht is op datgene wat er in de netten moet zitten. "We hebben wel putten meegemaakt waar het veel erger was dan hier", zeggen de mensen van Sportvisserij Nederland op hun beurt.

De meningen blijven verdeeld, zelfs nadat de netten hun geheimen hebben ontvouwd en er toch vis in blijkt te zitten.

Visvijver De Belt aan De Omloop in Balkbrug is een geheel door bomen omringde vijver. Dat oogt mooi, maar de bomen zorgen ook voor veel blad in het water dat door het rottingsproces zuurstofarm wordt. Een water dat overigens ook steeds helderder wordt en ook dat is niet bevorderlijk voor de visstand. Bovendien heeft het water dat afkomstig is van de nabijgelegen kaasfabriek een nadelig effect op de kwaliteit van het viswater.

"En dan hebben we hier ook nog de aalscholvers gehad. We kunnen niet direct zeggen hoe groot hun invloed is op de visstand, maar het zal ongetwijfeld een rol gespeeld hebben." Daarover zijn de sportvissers van Hengelsportvereniging Ons Genoegen en Sportvisserij Nederland het eens.

Mede door de afvoer van het water van de kaasfabriek blijft het viswater qua temperatuur altijd aan de hoge kant. De vijver vriest amper dicht, dat bleek ook wel weer tijdens de afgelopen winter. "Er op schaatsen kun je nooit", zegt mevrouw Dekker, die als overbuurvrouw even een kijkje komt nemen bij de activiteiten. Toen het de vorige maand eenmaal begon te dooien was het ijs op de vijver binnen de kortste keren weer verdwenen.

Hoewel de hoeveelheid vis volgens de sportvissers van Ons Genoegen misschien aan de krappe kant was, bleek het wel dat De Belt een rijke diversiteit aan vis kent. En in allerlei afmetingen. Alle gevangen vis werd gewogen en gemeten om vervolgens weer snel uitgezet te worden.

Het rapport van Sportvisserij Nederland zal nog een aantal maanden op zich laten wachten. "We hebben tijdens de lange winter lang niet kunnen vissen om overal de visstand op te nemen. Die achterstand halen we nu in en dan gaan we alle gegevens verwerken", zegt een medewerker tussen het registreren van de gegevens door. Een uitspraak over mogelijke aanbevelingen wil hij nu nog niet geven.

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide