Ammoniak en zwavelwaterstof boosdoeners Heemtmeer

7695
07 jun 2010

Vanaf woensdag 26 mei werden grote aantallen dode vissen gevonden in het Heemtmeertje in Tuitjenhorn. Grote meervallen, karpers en honderden palingen zijn de afgelopen dagen verwijderd door de medewerkers van de gemeente.

Ondertussen onderzocht het hoogheemraadschap het water om de oorzaak van de vissterfte te achterhalen. Na het testen van meerdere monsters blijkt dat een mix van toxische stoffen zoals ammoniak en zwavelwaterstof de acute sterfte hebben veroorzaakt.

Met name ammoniak is zeer toxisch voor de paling. Als gevolg van natuurlijke omstandigheden of een illegale lozing (nader onderzoek daarnaar vindt nog plaats) is er in een korte tijd een forse daling in het zuurstofgehalte nabij de bodem geweest. Door die zuurstofdaling is het chemische evenwicht in de diepere delen van de plas dusdanig verstoord (geweest) dat daardoor de toxische stoffen als ammoniak (gas) en zwavel-waterstof ontstaan zijn. Van ammoniak is bekend dat vissen dat tot 300 maal sneller in hun bloed opnemen dan zuurstof. Door het hoge ammoniak gehalte raken vissen buiten bewustzijn.

De vissen, die feitelijk opgesloten zitten in de plas, konden de stoffen niet ontwijken en dat heeft tot de dood van zeer vele vissen geleid. Een vergelijkbaar effect is er bij mensen bij een koolmonoxide vergiftiging. Koolmonoxide neem je als mens veel eenvoudiger op dan zuurstof.

Geen natuurlijke oorzaak

Zoals gezegd heeft de sterfte zeer waarschijnlijk geen natuurlijke oorzaak. Dit wordt nog verder onderzocht. Het kan zijn dat de exacte oorzaak niet meer te achterhalen is.

Mede door de grote sterfte nemen wij als waterkwaliteitsbeheerder het initiatief om samen met de eigenaar van het water, de gemeente Harenkarspel, en de visrechthebbende een overleg op te starten om het visstandbeheer af te stemmen en in de toekomst dergelijke grote calamiteiten te voorkomen.

Niet vissen of zwemmen

Op dit moment is er voor de omgeving vanaf het land geen gevaar voor besmetting. Wel wordt ontraden om er te gaan vissen, zwemmen of te duiken. Onderzoek naar toxische algen sluiten uit dat er een 'besmetting' is. Daarnaast is er geen sprake van botulisme, maar als gevolg van de vele kadavers kan wel een secondaire besmetting optreden. Door het verwijderen van de kadevers door de gemeente is de kans daarop zeer klein.

Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.