'Laatste blauwvintonijn binnen paar jaar gevangen' (video)

10610
30 jun 2010

De tonijn lijkt ten dode opgeschreven. Greenpeace verwacht dat het mooiste exemplaar, de blauwvintonijn, binnen een paar jaar uit zee is verdwenen.

Als grootste dader wijst de organisatie Japan aan, die de zeeën leegvist en de tonijn verwerkt tot peperdure sushi. Een voorstel tot vangstbeperking tijdens de grote visserijtop in Qatar haalde het niet. Mede onder druk van Japan.

Spaanse vissers rond de Middellandse Zee zijn verdeeld over de vraag of een vangstbeperking wel een goed idee is. Hun vangstquota van de tonijn worden ieder jaar kleiner. Spanje heeft het grootste EU-quotum voor de tonijnvangst, 2600 ton. Dat is minder dan vorige jaren.

Maar de afhankelijkheid van het buitenland is enorm. Tachtig procent van de Spaanse vangst wordt geëxporteerd naar Japan, waar de tonijnen tot sushi worden versneden.

Vangmethode

Rafael Marquez wijst naar het blauwe water rond zijn vissersboot. "De mazen van het net zijn groot genoeg zodat de jonge dieren van minder dan honderd kilo kunnen ontsnappen."

De traditionele vissers vangen hun tonijn naar eigen zeggen als duizenden jaren geleden al gebeurde. Rond de stroming waar de koude Atlantische Oceaan overgaat in de Middellandse Zee plaatsen ze hun labyrint van netten. De blauwvintonijnen, in het voorjaar onderweg naar warm water om eitjes te leggen, komen in de valstrik terecht.

Bloed in zee

De fuik bestaat uit een aantal kamers waaruit de vissen niet kunnen ontsnappen. De vangst begint met het omhoog halen van de netten. De blauwvintonijnen worden door de vissers doodgestoken als ze bijna geen water meer hebben. De zee kleurt rood van het bloed, staalkabels gaan om de staarten.

De vangstmethode geldt als 'milieuvriendelijk' omdat andere vissen kunnen ontsnappen. Een vijfde van de totale vangst van blauwvintonijnen gebeurt op deze manier. Het leeuwendeel gaat met de bekritiseerde methode van ringnetten, die om een school tonijnen worden heen geworpen. De vangsten zijn groot. Al raken ook veel andere vissoorten, dolfijnen en schildpadden in de ringnetten verstrikt.

Uitsterven

"We maakten de afgelopen jaren prognoses over de voortplanting van de blauwvintonijn. Binnen een paar jaar houden onze grafieken op. Dan is de vis uitgestorven. Alleen drastische vangstbeperkingen kunnen de tonijn nog redden", vertelt Raul García van het Wereldnatuurfonds (WWF).

Een Europees voorstel, eerder dit jaar op de visserijtop in Qatar, om de export te verbieden, redde het niet. Het was volgens de milieuorganisaties een succes dat er voor het eerst vanuit de EU een voorstel kwam om de rode tonijn te beschermen. Garcia: "Maar wie uiteindelijk won, was Japan. Het zette alle middelen in om zo andere landen mee te krijgen het voorstel te blokkeren."

Volgens García is er een machtige lobby in de tonijnvangst. "Het lukte die lobbygroepen landen als Frankrijk en Spanje naar hun hand te zetten. Gedurende jaren werden vangstquota overschreden zonder dat er een haan naar kraaide. Je kunt die belangenorganisaties met gemak als regelrechte maffia betitelen. Daarom is zo moeilijk orde in de vangsten op de Middellandse Zee te scheppen."

Bron: NOS.nl

Meer nieuws:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.