Stop de sloop van wrakken!

12866
06 jul 2010

Op zoek naar onder meer ijzer, staal en koper zijn zogenaamde sloopboten op de Noordzee bezig om de daar gelegen wrakken te vernielen. Daarmee gaan kraamkamers voor de vis, hotspots voor duikers en topstekken voor sportvissers verloren.

Foto (Peter Verhoog): een tot sloopboot omgebouwde weggesaneerde eurokotter in actie op de Noordzee. Het ophalen van de buit, het schip ligt geankerd aan de kabel van de uitstekende boom.

Op de Noordzee zijn al een tijdje minstens twee van deze sloopboten actief. Ze zijn speciaal uitgerust met grote en sterke grijpers waarmee wrakken volledig uit elkaar worden getrokken. De wrakdelen worden daarna geborgen, alle waardevolle metalen eruit gesloopt en alles wat niet van waarde is wordt weer overboord gekieperd.


De grijper op de sloopboot doet zijn werk. Foto: Peter Verhoog

Aanslag op de biodiversiteit

 
Duiker op begroeid wrak. Foto: Duik de Noordzee Schoon/ Cor Kuyvenhoven

Als gevolg van deze kortzichtige slopersmentaliteit gaat de grote biodiversiteit op de wrakken verloren. Scheepswrakken zijn namelijk een ideale aanhechtingsplaats voor dieren zoals anemonen en schelpdieren die op de zachte zandbodems geen houvast vinden. Dit dierlijk leven trekt op zijn beurt ook weer veel vissen, krabben en kreeften aan. De toegebrachte schade aan de wrakken betekent een forse aanslag op de ecologische rijkdom van de Noordzee aangezien er bijna geen wrakken meer bij komen. De meeste schepen varen in de vaarroutes en worden direct geborgen als ze zinken.

Maas in de wetgeving

Daarbij vernielen de sloopboten ook oorlogsgraven (gezonken marineschepen uit WO I en WO II) en wrakken van historische waarde. Zo zijn de H.M.S. Scott en het VOC schip de Delft al ten prooi gevallen aan grijparmen van de slopers. Het probleem bij deze kwestie is dat er geen wetgeving is om de wrakken te beschermen. Sportvisserij Nederland is op dit moment in overleg met diverse andere organisaties om te kijken wat de mogelijkheden zijn om de schade voor de sportvisserij- en duiksector zoveel mogelijk te beperken en de natuur te behouden.

Meer informatie

-> Lees hier het artikel 'Wrakkeneldorado in de Noordzee? Ontzenuwing van een mythe' (PDF, Duiken sep. 2008) met fotó's van Cor Kuyvenhoven.

-> Lees hier een interessant artikel 'Waarom zijn wrakken belangrijk?' (PDF) in het kader van het project 'Duik de Noordzee schoon'.

Lees meer in Het Visblad van augustus!

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.