Kruiskarpers blijken een blijvertje

7659
03 aug 2010

De kruiskarpers die in het kader van het Aalscholverproject van Sportvisserij Nederland bij negen hengelsportverenigingen zijn uitgezet, leiden nu al tot groot enthousiasme bij sportvissers. Ruim een half jaar geleden gingen de vissen – kruisingen tussen een schubkarper en giebel – in negen vijvers verspreid over het land te water.

Projectleider Jan Kamman van Sportvisserij Nederland licht toe: “We hebben alle deelnemende verenigingen gevraagd hun ervaringen met de uitgezette kruiskarpers bij te houden en aan ons terug te koppelen. Daarbij valt op dat iedere deelnemende vereniging zeer positief is.

Zo worden de vissen door de leden met grote regelmaat teruggevangen, als mooie en sterke sportvissen ervaren, keren oude leden terug en hebben de kruisjes bij diverse verenigingen zelfs al nieuwe leden opgeleverd.”

Positieve reacties dus op de uitgezette kruiskarper. “Als de kruiskarpers op minimaal 30 centimeter worden uitgezet, lijken ze zo goed als ‘aalscholverproof’, en daarmee een zeer verdienstelijke aanvulling op het toch een stuk gevoeligere witvisbestand”, aldus Kamman.

Orka's helpen

Het uitzetten van kruiskarpers is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen tegen het aalscholverprobleem. Zo doet Sportvisserij ook onderzoek naar de effecten van orkageluiden via onderwater geluidsinstallaties. Kamman: “Ongeveer de helft van de aalscholvers blijkt heftig te reageren op de orkageluiden, een kwart van de vogels reageert matig en een kwart vertoont geen reactie. Al met al wordt daarmee ongeveer driekwart van de aalscholvers verjaagd met de orkageluiden, die een instinctieve angst zouden moeten opwekken bij de aalscholver.

Ook het derde onderdeel van het project, het plaatsen van gaaskooien ter beschutting van vis voor aalscholvers, blijkt positief effect te hebben op de aanwezigheid van aalscholvers. Zo komen er minder aalscholvers naar de wateren waar de vissen zich in en rond de gaaskooien kunnen verschuilen.

-> Meer over de aalscholverproblematiek

Bron: Het Visblad aug '10

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.