Nieuw loodalternatief

9021
16 aug 2010

In de toekomst zal het gebruik van lood door sportvissers door Europese regelgeving aan banden worden gelegd. Daarom is Sportvisserij Nederland in samenwerking met de hengelsportbranche nu al druk doende te zoeken naar milieuvriendelijke alternatieven voor lood. De Aëro Steel uit de Iron Mate range loodvrije werpgewichten van Q-baits is hier een veelbelovend voorbeeld van.

De Aëro Steel is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van loodvrije werpgewichten. Dit stuk geperst staal met een mooi en glad oppervlak is ontstaan uit een samenwerking van de firma’s Q-baits, Easy Caster en FlowMotion. Dit laatste bedrijfje heeft in opdracht van de eerste twee in de windtunnel van de Luchtvaarten Ruimtevaarttechniek aan de TU-Delft onderzoek gedaan naar de meest aërodynamische vorm voor een werpgewicht.

Aan de hand van deze testen en computerberekeningen is vervolgens de Aëro Steel ontwikkeld.

Zigzag strip

Zo is dit werpgewicht onder meer voorzien van een zigzag strip die schaatsers ook op hun pakken hebben zitten om de luchtweerstand tot een minimum te beperken. Deze strip werkt ‘dubbelzijdig’ zodat ook bij het aanzetten van de worp minder luchtweerstand en dus een hogere aanvangssnelheid wordt gerealiseerd. Dit is belangrijk omdat de Aëro Steel in vergelijking met hetzelfde gewicht in lood een 40% groter volume heeft.

Uit werptesten met de Nederlandse en Belgische Surfcasting Verenigingen is gebleken dat de Aëro Steel in diverse gewichten net zo ver gooit als het loden equivalent. Uit de testen kwam ook naar voren dat de Aëro Steel een veel stabielere vlucht heeft dan een loden werpgewicht. Zo gooide een ‘halfwas’ werper zelfs ruim 5% verder dan met lood.

Meer milieuvoordeel

De Aëro Steel heeft naast zijn loodvrije karakter nog een belangrijk milieuvoordeel. Dit hangt samen met het feit dat hij wordt gemaakt van geperst staal. Met deze productiemethode wordt de CO2 uitstoot beperkt omdat het metaal niet eerst gesmolten hoeft te worden.

Dit product is dus met recht een aanrader voor de milieubewuste sportvisser. De nieuwste ontwikkeling in de Aëro Steel lijn is dat de wartel in het werpgewicht zit, zodat dit type bijzonder goed geschikt is voor de zoetwateren ook karpervisserij. Aëro Steel zal op de markt komen in een range gewichten van 50, 60, 80, 100, 125, 150 en 175 gram. Op termijn zullen er ook knijploodjes aan het totale aanbod van werpgewichten worden toegevoegd.

De loodcode

Sportvisserij Nederland heeft een zogenaamde loodcode opgesteld waarin staat omschreven hoe je verstandig omgaat met lood en verspilling kunt voorkomen. Hieronder vind je de loodcode. Lood hoort niet in het milieu. Het is gevaarlijk voor mens en dier. Gebruik lood daarom zo beperkt mogelijk en ga verlies tegen. Belangrijke aanbevelingen zijn:

  • koop alleen dispenserdoosjes hagellood die slechts één loodje per keer afgeven;
  • gebruik alleen zacht hagellood; dit is makkelijk van de lijn te verwijderen en meermalen te gebruiken;
  • gebruik bij kunstaas dat lood bevat een kunstaasredder, waardoor je minder verspeelt;
  • deponeer lood dat je niet meer gebruikt bij het chemisch afval.

-> Meer over het loodonderzoek

Bron: Het Visblad

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide