Het gebruik van antibiotica in diervoeders is een actueel maatschappelijk en politiek vraagstuk. Ook in viskwekerijen en de aquacultuur wordt veel gebruik gemaakt van antibiotica. Verschillende onderzoeken zijn gestart naar alternatieven.
In een onderzoek is gekeken naar de mogelijke effecten van knoflook als preventief middel tegen visziekten. Broed van de regenboogforel werd gevoerd met voer waaraan Allicine (S-Allyl-cysteine) was toegevoegd, de stof die ook verantwoordelijk is voor de kenmerkende knoflookgeur.
Een deel van het broed werd gebruikt als blanko en kreeg geen knoflookvoer. Na enkele weken werden beide groepen bewust geinfecteerd met een ziekteverwekkende bacterie (Aeromonas hydrophila). De resultaten waren verrassend. Na 5 dagen was 80% van de blanko groep dood. Van de groep met het knoflookvoer was 92% nog in leven.
Bij een dubbele dosis Allicine trad zelfs in het geheel geen sterfte meer op. De onderzoekers vermoeden dat knoflook niet alleen helpt om de bacterie te doden, maar ook de weerstand van vissen vergroot. Infecties krijgen daardoor minder kans. Niet alleen bacterien, maar ook schimmels en virussen lijken met Allicine bestreden te kunnen worden.
Bron: Nya, E.J. et.al. (2010). The garlic component, allicin, prevents disease caused by Aeromonas hydrophila in rainbow trout, Oncohynchus mykiss. J. of Fish Dieseases 33: 293 -300.