Zuiderhoofd vernieuwd

2854
10 sep 2010

WESTKAPELLE - Het Zuiderhoofd in Westkapelle wordt waarschijnlijk vernieuwd. Dat meldt het Waterschap Zeeuwse Eilanden.

De gemeente Veere, Projectbureau Zeeweringen (PBZ), Sportvisserij Zuid-West Nederland, Sportvisserij Nederland en het Zeeuwse waterschap willen gezamenlijk hun verantwoordelijkheid nemen en zijn voornemens de financiering voor een groot deel op zich te nemen. Het overige deel moet gedekt worden door een subsidie die het waterschap bij de provincie Zeeland heeft aangevraagd. De kosten bedragen ongeveer 450.000 euro. Het waterschap trekt het project en verzorgt de voorbereiding en uitvoering van de werkzaamheden.

Het Zuiderhoofd in Westkapelle is eind 19e eeuw, begin 20e eeuw aangelegd. Het heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad: als paalhoofd ter bescherming van de kust; als aanlegsteiger voor loodsen en om materiaal ten behoeve van dijkversterking aan wal te brengen; en als toeristische trekpleister voor vissers, wandelaars en overige recreanten. Het Zuiderhoofd is begin jaren negentig voor het laatst grondig opgeknapt. De staat van het Zuiderhoofd is zo slecht dat de gemeente Veere anderhalf jaar geleden besloot het Zuiderhoofd af te sluiten.

De financiers zijn allemaal op een bepaalde manier betrokken bij het Zuiderhoofd. Zo pakt het Projectbureau Zeeweringen in 2011 het kustvak, waarin het Zuiderhoofd ligt, aan. Voordat deze werkzaamheden van start kunnen gaan, moet het plankier deels verwijderd worden. Het Zuiderhoofd is van grote cultuurhistorische waarde voor Zeeland, waardoor ook de provincie betrokken is bij het project. Het waterschap heeft een aanvraag bij de provincie ingediend voor een bijdrage op grond van het Europees subsidieprogramma Plattelandsontwikkelingsplan 2 (POP2).

Verder is het beheer en onderhoud van het paalhoofd in handen van het waterschap en draagt de gemeente Veere zorg voor het onderhoud van het plankier. Ten slotte willen Sportvisserij Zuid-West Nederland en sportvisserij Nederland graag dat de steiger weer opengesteld wordt voor de sportvissers.

-> Lees verder op Zeeuwseregio.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide