Update 7/11: Nationale barbeelwedstrijd aan de IJssel

7083
07 okt 2010

Op 3 oktober vond de derde editie van de nationale barbeelwedstrijd plaats. Veertig koppels van gespecialiseerde barbeelvissers en IJsselkenners hebben zich ingeschreven voor deze wedstrijd die door Sportvisserij Nederland en de Federatie Oost-Nederland werd georganiseerd. Er werd gevist aan de IJssel bij Zutphen en Deventer.

Update 7/11: Vangsten.

74 barbeelvissers zaten zondag drie oktober vijf uur lang aan de IJssel in Zutphen en in Deventer. Ze viste in het kader van hengelvangstenregistratie. Het was een mooie dag maar helaas vielen de barbeelvangsten tegen.

Met slechts drie barbelen was het resultaat teleurstellend voor de deelnemers en de organisatie. Gelukkig werden er wel andere vissoorten gevangen. Maar liefst  13 verschillende vissoorten werden gevangen, waaronder een zeer zelfdzame sneep en veel exotische grondels. Zeer waardevolle gegevens voor de hegelvangstenregistratie natuurlijk. Waarom de barbelen niet beten blijft gissen, maar gezien de barbeelvangsten in het verleden kan het niet liggen aan de barbeelstand van de IJssel.

Winaars

Jan Wildemans ving de grootste barbeel van 72 cm en haalde hiermee samen met zijn koppelmaat Jeroen Kastelein de eerste plaats. Barbeelexpert Frans Vogels maakte zijn reputatie waar en ving samen met zijn vrouw Tjitske Vogels een barbeel van 59 cm en sleepte de tweede prijs in de wacht. Henri van der Wal en Ron Brands veroverde de derde plaats met een barbeel van 41 cm.


Jan Wildemans met zijn kanjer barbeel

De barbeelwedstrijd werd mede mogelijk gemaakt door:

  
 

Update De Stentor 4/10: Barbeel laat zich niet zien aan de IJssel

Het doel van de wedstrijd is om een beter beeld te krijgen van de barbeelstand in Nederland. De hengel is hiervoor het beste middel. Barbelen zitten vaak tussen de stenen en de sterke stroming en scheepvaart maken het niet mogelijk om andere vangtuigen in te zetten. Aan de hengel wordt dikwijls met kaas op barbeel gevist, dus kijk niet vreemd op van een kaaslucht rond het parcours. Alle vissen worden opgemeten voordat ze netjes weer terug het water in gaan. De verzamelde gegevens worden ingevoerd (vangstenregistratie@sportvisserijnederland.nl) en gebruikt voor zowel onderzoek als bijvoorbeeld het maken van vissenatlassen.

Bijzondere vangsten

Bij de barbeelwedstrijd die vorig jaar aan de Waal werd gehouden, vingen de deelnemers maar liefst 45 barbelen. Daarbij behoorden ook zeer bijzondere vissoorten als zeeforel en blauwneus tot de vangsten. Er kan alleen nog maar worden gegist naar wat de IJssel dit jaar gaat brengen. Vast staat de deelnemers al lang van tevoren naar de wedstrijd uitkijken. Enerzijds omdat de barbeel een prachtige sportvis is, anderzijds vanwege het feit dat de nationale barbeelwedstrijd een spannende en leerzame dag is.

Programma

Om 7.00 uur vindt er een korte toespraak plaats en wordt de loting bekend gemaakt in ’t Geveltje te Voorst (Rijksstraatweg 126, 7383 AW Voorst). Vervolgens klinkt om 9.00 uur het startsignaal en wordt er tot 14.00 uur gevist. Om 16.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats waarbij de sponsoren Fox, Korum, Shimano en Sonubaits voor een rijk gevulde prijzentafel hebben gezorgd. Toeschouwers en pers zijn natuurlijk ook van harte welkom om te komen kijken bij deze unieke combinatie van wedstrijd en onderzoek.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide