Diverse moties dioxinepaling aangenomen

5504
12 okt 2010

Tijdens een spoedoverleg in de Tweede Kamer begin deze maand is een drietal moties met betrekking tot de dioxinepaling aangenomen. Het overleg vond plaats naar aanleiding van de Zembla-uitzending over de dioxinepaling.

De fracties van Groen Links, PvdD, VVD, PVV, SGP, SP, PvdA en D66 waren aanwezig, alsmede de ministers Verburg (LNV) en Klink (WVS).

Er heerste tijdens het overleg consensus over het feit dat de volksgezondheid voorop staat en dat dioxine paling niet in de handel mag komen. Een aantal partijen concludeerde dat de huidige maatregelen om de dioxinepaling uit de handel te houden niet toereikend zijn.

Dioxinepaling: standpunten partijen

VVD, PVV, SGP, CDA zagen extra handhaving als voornaamste oplossing voor dit probleem. De SP was voor een handelsverbod, maar zag een mooie taak voor het beroep om de dioxinepaling uit de natuur te halen. PvdA, PvdD, Groen Links en D66 pleitten voor het stilleggen van de visserij in de met dioxine belaste gebieden en het liefst in heel Nederland gezien het slechte bestand van de aal.

Reactie Verburg en Klink

Verburg veroordeelde de vissers die willens en wetens giftige paling op de markt brengen scherp en verweet de sector dat zij in deze geen verantwoordelijkheid neemt. Verder stelt de minister dat ze niet over instrumentarium beschikt om de visserij stil te leggen en dat de verantwoordelijkheid bij de sector zelf ligt. Demissionair minister Klink wil eveneens niet overgaan tot het verbieden van de visserij, omdat dit proces lang duurt, en stuurt aan op meer handhaving om handel in giftige paling te voorkomen.

-> Lees hier een brief (PDF) van minister Verburg, waarin ze vragen over de dioxinepaling beantwoordt aan de Tweede Kamer en het ministerie van VWS.

Er werden diverse moties ingediend, waarin door de PvdA, PvdD, Groen Links en D66 op een visserijstop in de dioxinegebieden en een afbouw van de totale aalvisserij in vier jaar werd aangestuurd. Deze moties hebben het niet gehaald.

Aangenomen moties

De volgende moties zijn uiteindelijk aangenomen:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.