Paairijpe zalm in de Ourthe

4431
25 okt 2010

Groot nieuws uit Belgie: voor het eerst sinds 1930 is een paairijpe zalm aangetroffen in de Ourthe, een bovenloop van de Maas. Een teken dat de inspanningen om vismigratie te bevorderen succes hebben en de Maas tot over onze landsgrens vispasseerbaar is.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op zondag 24 oktober 2010

Op 1 september 2010 werd een paairijpe vrouwtjeszalm van 74,2 cm en 2,828 kg schoon aan de haak gevangen in de ‘Grosses Battes’. ‘Grosses Battes’ is een nieuwe vispassage in de Ourthe bij Luik, die sinds augustus 2009 in gebruik is.

De betreffende zalm heeft vanuit de Noordzee en via het Nederlandse deel van de Maas Luik kunnen bereiken en was waarschijnlijk op weg naar de paaigronden in het Ourthe-Amblève-Vesdre stroomgebied.

Volwassen zalmen leven in de zee en trekken de grote rivieren op om zich voort te planten. Ze leggen hierbij enorme afstanden af. De zalm is de grootste zalmachtige in Nederland; het mannetje kan tot wel 150 centimeter groot worden en het vrouwtje tot 130 centimeter.

Tekst: Karin Didderen, RAVON
Foto: J.C. Philippart

Bron: Natuurbericht.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide