Afrika-update: veel karper tussen de gnoes en springbokken!

4186
27 okt 2010

Aanstaande zaterdag 30 en zondag 31 oktober vindt aan een stuwmeer bij het Zuid-Afrikaanse Bloemhof het 17e Wereldkampioenschap Zoetwatervissen voor Dames plaats.

Vanaf maandag wordt er echter al getraind door de 16 deelnemende landen, waaronder natuurlijk ook onze eigen Oranje dames. We bellen iedere dag met bondscoach Jan van Schendel voor het laatste nieuws. Hieronder een verslag van trainingsdag 1 en 2. Twee dagen waarin al de nodige actie was!

Safari taferelen

Dinsdagmiddag half 5, Van Schendel aan de lijn, overigens zonder enig tijdsverschil met Nederland. “We zijn afgelopen weekend aangekomen in Johannesburg. Van daar was het nog goed 380 km rijden naar Bloemhof, waar het WK plaatsvindt. De omgeving is hier werkelijk overweldigend, het is hier schitterend! De springbokken springen voor de auto langs, ik heb al gnoes gezien en aan de overkant van het meer schijnt een stevige olifantenkolonie te lopen.”

Het meer is overigens immens groot. “Het meer is hier ruim een kilometer breed, als het geen anderhalve kilometer is. En zit barstensvol met karper. Maandag, de eerste trainingsdag, vingen we nog niet bijster veel, maar vandaag (dinsdag) werden er al gewichten van 25 tot 30 kg de vrouw gevangen”, aldus Van Schendel. “Ik verwacht dat het WK record van 33 kg vis in 3 uur tijd hier wel eens zou kunnen gaan sneuvelen aankomend weekend.”

Vooral karper

De vangsten bestaan vooral uit karper, vervolgt Van Schendel. “Veelal karpers van tussen de 1 en 3 kg, met wat uitschieters naar de 5 kg. En ik heb her en der ook al wat meervallen gevangen zien worden, tot goed 10 kg. Het is dus powervissen hier.” Dat is niet meteen de core business van de Nederlandse dames, zo weet Van Schendel. “Karpers eraan krijgen is één; ze daadwerkelijk veilig en wel het landingsnet in dirigeren is twee.

Daar zijn we als Nederlanders toch minder ervaren in dan bijvoorbeeld de Engelsen.” Daarom is het volgens Van Schendel maar goed dat de dames in ieder geval lekker aan het vangen zijn tijdens de eerste trainingsdagen en daarmee snel het aangepaste drillen in de vingers krijgen.

Simpele visserij

Naast de Engelsen, ziet Van Schendel ook de Portugezen als serieuze concurrenten voor de Hollandse dames. Al zijn de Nederlandse dames zeker niet kansloos volgens Van Schendel. “De visserij draait hier vooral om de massaal aanwezige karpers. Je ziet ze werkelijk overal springen, dicht onder de kant maar ook op het wijd. Het is volgens mij vooral een kwestie van ‘de karper is er of is er niet’ langs het parkoers.”

Voeren is dus het motto, en waarmee dan gevoerd wordt, maakt volgens Van Schendel niet eens zo heel veel uit. “We vissen hier met maïs en wormen. Maden en casters kennen ze hier niet eens! Het is dus allemaal geen hele ingewikkelde visserij. Het zal vooral een kwestie worden van goed voeren, de vis op de stek krijgen en zorgen dat de dames de karpers niet verspelen. Dan gaat het zeker spannend worden!”

Smet

Waar het bij de Nederlanders allemaal voorspoedig loopt en ook de organisatie allemaal piekfijn in orde is, is er bij de Italianen wel al het een en ander mis gegaan. “Het Italiaanse team kreeg een paar dagen terug een auto-ongeluk op weg naar Bloemhof. Dat schijnt echt heel vervelend afgelopen te zijn. Ik begreep dat diverse teamleden zelfs in het ziekenhuis zijn beland – tot aan de intensive care toe – en Italië als team al zeker niet meer in actie zal komen. Dat is echt een grote smet op het WK”, aldus Van Schendel. Hopen dat het Italiaanse team er snel bovenop zal komen!

Morgen meer

Vandaag staat de derde trainingsdag op het programma. Hoe die de dames, Jan van Schendel en de andere coaches André Schipper en Willem Raven zal verlopen, lees je morgenochtend uiteraard weer op www.sportvisserijnederland.nl. Dan hebben we namelijk weer contact gehad met de Zuid-Afrikaanse rimboe, waar onze Jan van Schendel ons dan weer verslag zal doen, tussen de wilde dieren. Wordt vervolgd.

De Nederlandse damesploeg WK-Zoet bestaat uit: Ingeborg Audenaerd, Anouk v.d. Belt, Melissa Bisschop, Ria Dekker, Anja Groot en Jessica Vos. De coaching is in handen van Jan van Schendel, André Schipper en Willem Raven.

Lees ook:

26/10/2010 - Oranje dames naar Zuid-Afrika

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide