Natuurmonumenten tegen intrekken kierbesluit Haringvliet

6547
25 nov 2010

Natuurmonumenten wil dat de Europese Commissie optreedt tegen de intrekking van het zogeheten Kierbesluit Haringvliet. Door dit voornemen blijven de Haringvlietsluizen gesloten voor trekvissen.

De Nederlandse regering heeft 40 procent bezuinigingen aangekondigd op maatregelen voor verbetering van de waterkwaliteit in de rijkswateren. Daarmee handelt Nederland in strijd met de begin dit jaar aan Brussel voorgelegde Stroomgebiedbeheerplannen. Door daar nu al tegen in te gaan schendt Nederland de verplichtingen van de Kaderrichtlijn Water, waarmee het miljoenenboetes riskeert.

Samen met de provinciale Natuur en Milieufederaties, de provinciale Landschappen en Sportvisserij Nederland, vraagt Natuurmonumenten de Commissie in een brief (pdf) om Nederland op deze gevolgen te wijzen.

Kierbesluit
Over één maatregel in het bijzonder, het intrekken (pdf) van het tien jaar oude (!) besluit het Haringvliet weer passeerbaar te maken voor trekvissen zoals de zalm en de paling, zijn de organisaties extra kwaad. Ze vragen de Commissie een officiële ingebrekestellingsprocedure te starten als het kabinet na de behandeling van de begroting Milieu & Infrastructuur volgende week volhardt in haar voornemen.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide