Delfland bouwt visvriendelijk gemaal in Rijswijk

3461
29 nov 2010

Op woensdag 24 november is het Hoogheemraadschap van Delfland gestart met het verbeteren van omstandigheden voor vis in de Delflandse wateren. Door het installeren van visvriendelijke vijzels in het nieuwe gemaal Hoekpolder wordt dit gemaal beter passeerbaar voor vis.

Het gemaal Hoekpolder dat aan de Molenwetering in Rijswijk wordt gebouwd, kan meer regenwater afvoeren. Het gemaal dat de oude afgeknotte molen gaat vervangen kan in totaal per minuut 64000 liter regenwater verwerken. Het gemaal Hoekpolder zorgt niet alleen voor een betere afvoer van overtollig regenwater, maar zorgt er ook voor dat vissen zonder problemen naar het water in de Zweth zwemmen. Met behulp van innovatieve technieken worden de nieuwe buisvijzels beter passeerbaar voor vis.

Gemalen en stuwen in het water kunnen de weg belemmeren naar voortplanting- en opgroeigebieden voor vis. Delfland heeft daarom besloten dat nieuwe gemalen zoveel mogelijk vispasseerbaar worden gemaakt. Daarnaast wordt komende jaren een groot aantal vismigratieknelpunten opgelost. Het gemaal in de Hoekpolder is een van deze knelpunten.

In schoon water leven en groeien verschillende dieren en planten. Dit maakt leven op en langs het water aangenaam. Delfland zet zich in voor een schone en gezonde waternatuur door vervuiling tegen te gaan, overlast aan te pakken en de natuur te respecteren. Verschillende soorten vis is van belang voor schoon water. Daarom is een van de maatregelen die Delfland neemt het opheffen van barrières bij stuwen en gemalen zodat vissen zich ongehinderd in het water kunnen verplaatsen.

Bron: Hoogheemraadschap Delfland

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide