Vissterfte door ijs in Grou

8439
13 dec 2010

GROU - Nu het ijs overal aan het smelten is, komt in het Wilhelminapark een groot probleem aan het licht. Viskenner Marcel Vriesema heeft afgelopen week nog wakken gezaagd, maar dit mocht niet meer baten; de vijver ligt bezaaid met dode vissen. In een stuk van zo’n 42 m² (slechts 5% van de totale vijver) telde hij in ieder geval al 48 dode vissen, twee daarvan waren karpers.

Ook verderop lagen naast voorns en kleine visjes nog 5 dode karpers. Hoewel het bij een laag ijs vaker voorkomt dat vissen doodgaan, was het probleem eerder ook al aanwezig. Op 26 november hapten vele karpers al naar lucht. Marcel heeft toen zes waardevolle karpers kunnen vangen en deze overgebracht naar het betere water in het Nijdjip. Daarna werd het zuurstofgehalte gemeten door Wetterskip Fryslân. Dit lag slechts op 1%, terwijl dit minstens 5% moet zijn.

Eerder bleek ook al dat andere waterkwaliteitswaarden ver onder óf ver boven de maat lagen. Oorzaken hiervan zijn de geblokkeerde doorstroming in het park, en het verlaagde waterpeil door de werkzaamheden om het park. Het ijs was de druppel die de emmer deed overlopen…

De vissen zullen uit het water gehaald moeten worden, om te voorkomen dat het water verder vergiftigd wordt. Gevreesd wordt dat de eenden, zwanen en ganzen gevaar lopen, wanneer de vissen in het water blijven liggen. Zonder vissen is het natuurlijk evenwicht in de vijver ernstig verstoord. Parkbezoekers zullen dan zomers niet meer kunnen genieten van voorbijzwemmende karpers.

-> Lees het volledige bericht in De Grouster

-> Meer over vissterfte in de winter

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.