Staatssecretaris trekt Kierbesluit in (video)

6358
14 dec 2010

Gisteren, op 13 december heeft een Commissievergadering voor Infrastuctuur en Milieu plaatsgevonden. Eén van de onderwerpen was het Kierbesluit Haringvlietsluizen.

De gehele oppositie (PvdA, SP, Groen Links, D66, Christen Unie en Partij voor de Dieren) vond dat de Nederlandse Regering het niet kon 'maken' om internationale afspraken te schenden en onze buurlanden te schofferen. Zij beklemtoonden het belang van de "Kier" op het hertel van de natuur.

De regeringspartijen hielden echter vast aan het regeerakkoord waarin de intrekking van het Kierbesluit wordt aangekondigd. Staatssecretaris Atsma lichtte toe dat het kierbesluit wordt ingetrokken omdat:

  1. We reeds over het termijn van 1 december zijn.
  2. Er niet nogmaals 6 miljoen Euro ingestoken kan worden.
  3. De regering wel migratie van vis wil, maar dit wil bereiken met andere middelen.

De regering wacht met het definitieve besluit over de Haringvlietsluizen totdat de juridische consequenties van het dicht houden van de kier duidelijk in beeld zijn. Dit zal worden teruggekoppeld aan de Kamer.

Enige redding

De enige redding voor de 'Kier' kan dus komen van de grote politieke druk die vanuit het buitenland en de EU op Nederland wordt gelegd. De oppositie was benieuwd naar de protestbrieven die er vanuit onze buurlanden in het ministerie van Atsma waren binnengekomen. De staatssecretaris bleek echter niet van plan om deze brieven zondermeer vrij te geven, gezien het vertrouwelijke karakter ervan.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.