Zeelt-weetjes

14779
17 dec 2010

Er wordt in de wereld nogal wat onderzoek naar vissoorten verricht. Vaak worden deze niet aan het grote publiek bekend gemaakt, of is de informatie moeilijk te vinden of lastig te lezen.

Hieronder twee interessante onderzoeken over een mooie sportvis: de zeelt. Wil je meer over de zeelt weten, klik dan hier.

Zeelt: liever donker(rood) dan licht

De zeelt is een vissoort die in een groeiende aandacht staat van de aquacultuur. Wereldwijd steeg de produktie tussen 1995 en 2005 van nog geen 2000 ton naar bijna 6000 ton. In Europa wordt de zeelt meestal in combinatie met de karper gekweekt in vijvers, zoals in Tsjechie. Ook in Spanje en vooral China stijgt de produktie van gekweekte zeelt over de afgelopen 10 jaar fors.

Recent onderzoek toont aan dat de zeelt zeer geschikt is voor menselijke consumptie, met een hoog aandeel (70%) onverzadigde vetzuren. Het intensief kweken van zeelt is echter niet eenvoudig. De jonge visjes zijn erg gevoelig voor stress. Zeelt is ook geen gemakkelijke vis om in een aquarium te houden. Licht speelt hierbij mogelijk een belangrijke rol.

Britse onderzoekers stelden jonge zeelt bloot aan drie typen licht (gewoon wit licht, blauw, rood), in combinatie met een dag/nacht ritme van 12 uur. Een groep werd ook continu in het donker gehouden. Met videocamera’s werd de activiteit van de zeelt geregistreerd. Bij wit en blauw licht was duidelijke sprake van een voorkeur voor activiteit in de nacht. Bij rood licht en geheel in het donker was er geen verschil tussen dag en nacht activiteit. Gedurende de dagperiode was de zeelt bij rood licht circa 4x zo actief als bij wit en blauw licht. De hoeveelheid cortisol in het bloed van vissen, is een belangrijke graadmeter voor stress.

De zeelt die gedurende 12 uur per etmaal werd gehouden bij gewoon wit licht, had 3x zo veel cortisol in het bloed, dan zeeltjes die in het donker werden gehouden. De waarden voor blauw en rood licht lagen daar tussen in. Het onderzoek illustreert dat de zeelt van nature een lichtschuwe vis is. Een dichte bedekking met waterplanten en het voorkomen van veel schuilplaatsen en obstakels zijn dan ook nodig om de zeelt een “stress-arme” leefomgeving te bieden.

Bronnen:

  • Owen, M.A.W. et.al. (2010). Light colour influences the behaviour and stress physiology of captive tench (Tinca tinca). Rev. Fish Biol. and Fisheries 20: 375-380.
  • Gasco, L. Et.al (2010). Morphometry, slaughtering performances, chemical and fatty acid composition of the protected designation of origin Golden hump tench of Poirino highland product. Rev. Fish Biol. and Fisheries 20: 357-365.
Zeelt in leefnetten

Voor de sportvisserij is het van belang de mogelijk schadelijke effecten van het vangen van vis zo veel mogelijk te beperken. Catch and release wordt daarom veel toegepast. Voor sommige vormen van sportvisserij wordt de vis ook wel bewaard in leefnetten. Bij zeelt is voor twee typen leefnetten onderzocht of en in welke mate, er nadeel is van deze opslag.

Hiervoor werden hengelproeven uitgevoerd op in aflaatbare vijvers uitgezette zeelt. Na vangst en onthaken werd de vis in de leefnetten overgebracht. Een controlegroep werd na vangst niet in leefnetten geplaatst. Als type 1 leefnetten werden gebruikt fijngeknoopte nylon netten bevestigd aan een stok (niet-gestrekt) of aan twee stokken (gestrekt) (17 mm maaswijdte, diameter 40 cm, lengte 120 cm). Voor type 2 koos men voor fijn, zacht textiel ( 1 mm maas, knooploos, 50 cm diameter, lengte 145 cm, zwart gekleurd). Dit type net werd gestrekt geplaatst. De vissen werden individueel circa 24 uur in de netten gehouden, waarna zij werden onderzocht op beschadingen en de hoeveelheid cortisol en melkzuur in het bloed (graadmeters voor stress).

Het aantal beschadigingen (vooral kleine beschadigingen aan de vinnen) was significant groter bij zeelt die in nylon netten werd bewaard. Gestrekt of niet-gestrekt gaf ook verschillen te zien: bij het niet-gestrekte net kwamen meer beschadigingen voor aan de rug- en borstvinnen. De staartvin scoorde het slechts: bij bijna 50% van de vissen was sprake van beschadiging in type 1 leefnet. Bij de zeelten in het type 2 leefnet kon geen beschadiging aan de staartvinnen worden waargenomen, evenals geen of sporadisch schade aan de andere vinnen.

De gevonden waarden voor cortisol en melkzuur waren na 24 uur in het leefnet niet hoger dan in gewone omstandigheden. Dit resultaat kwam overeen met eerdere proeven met karper, Amerikaanse snoekbaars en forelbaars: binnen 6 – 24 uur na vangst werden normale bloedwaarden aangetroffen. De conclusie uit dit onderzoek is echter vooral dat geknoopte, nylon leefnetten met een ruime maas schadelijk kunnen zijn voor de zeelt. Zachte, textiele leefnetten bleken niet of nauwelijks schadelijk.

Bron:

  • Gallardo, J.M. et.al. (2010). External damage and changes in blood parameters in female tench, Tinca tinca L. retained in anglers’keepnets. Rev. Fish Biol.and Fisheries 20: 403-408.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.