Politie controleert palingvisserij

8052
17 dec 2010

FRYSLAN – De politie noordwest Fryslân heeft in de periode van 1 september tot en met 1 december 2010 extra gecontroleerd op illegale palingvisserij. Gedurende deze periode was het ook beroepsvissers niet toegestaan om op paling te vissen.

De controles vonden plaats in samenwerking met het KLPD afdeling water Harlingen.

Fuiken

Gedurende de controleperiode zijn in totaal acht illegaal uitgezette fuiken aangetroffen en in beslag genomen. Tegen één verdachte, die een fuik had uitgezet in de Salverdavaart in Franeker, is proces-verbaal opgemaakt. Van deze verdachte werd tevens een zogenaamd aalkistje in beslag genomen. De afgelopen periode zijn ook fuiken gecontroleerd van beroepsvissers die in het bezit zijn van een speciale vergunning voor het vissen op de wolhandkrab. Zij dienen hun fuiken zodanig te hebben aangepast dat alleen krabben in de fuiken achterblijven. Bij deze controle werd geen overtreding geconstateerd.

Verdachten

De politie blijft ook in de toekomst geregeld controleren op het verbod om zonder toestemming van de rechthebbende te vissen. Verdachten moeten op heterdaad worden betrapt bij het lichten van fuiken in verband met de bewijsvoering. Hulp van het publiek die kan leiden tot aanhouding van verdachten wordt daarom bijzonder op prijs gesteld. Men kan daarvoor via 0900-8844 contact opnemen met de politie. Voor dat doel kan men ook via telefoonnummer 0800 – 7000 contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem.

Strafbaar

Jaarlijks worden door de politie tientallen illegale fuiken aangetroffen en in beslag genomen. De fuiken worden in de meeste gevallen afgestaan aan een ontwikkelingsproject in Afrika. Daar worden ze ter beschikking gesteld aan lokale vissers, die de fuiken op legale wijze gebruiken.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.