IJsland steunt verbod hobbyvisserij met netten

7808
08 feb 2011

Orri Vigfússon heeft staatssecretaris Henk Bleker van het ministerie van EL&I per brief laten weten dat het North Atlantic Salmon Fund (NASF) volledig achter de maatregel van de Nederlandse regering staat om de zogenaamde 'recreatieve' visserij met beroepsvistuig langs de gehele Nederlandse kust te verbieden.

Dit verbod is op 1 januari j.l. ingegaan, maar vanuit de Tweede Kamer was op de vorige minister, Gerda Verburg, grote druk uitgeoefend om voor de 'hobbyvisserij' in het Waddengebied een uitzondering te maken. Ook nu nog zijn er in de Tweede Kamer voorstanders voor zo'n uitzonderingspositie voor de bewoners van de Waddeneilanden te vinden.

Beschermd

 

Inmiddels is bekend geworden dat er met name in het Waddengebied veel beschermde vissoorten als zalm en zeeforel bij deze visserij worden bijgevangen. Vooral zalm wordt de laatste jaren steeds vaker in droogvallende staande netten aangetroffen. Dat is geen wonder, want in de naburige rivieren die in de internationale Waddenzee uitmonden, lopen herstelprogramma's van de zalm die steeds succesvoller worden! Daarbij moet je denken aan Duitse rivieren als de Eems, Oste, Weser en Elbe en Deense rivieren als de Ribe-Aa, Sneum-Aa en Varde-Aa.

Bedreiging

De ongecontroleerde Nederlandse hobbyvisserij met netten vormt voor deze herstelprogramma's een onaanvaardbaar grote bedreiging. Temeer omdat er geen maatregelen te nemen zijn om de bijvangst van zalm of zeeforel in deze netten te voorkomen. De enige manier om deze bijvangsten te voorkomen, is om deze visserij niet toe te staan.

Orri Vigfússon heeft een kopie van zijn brief (PDF) naar de Tweede Kamer gestuurd, namens de North Atlantic Salmon Fund.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide