'Nee' tegen windmolens Urk

8626
23 feb 2011

Het Watersportverbond heeft opnieuw bezwaar gemaakt tegen de plannen voor de aanleg van een grootschalig windmolenpark langs de dijk van de Noordoostpolder, ten noorden en ten zuiden van Urk.

Volgens de plannen moeten er zo’n 90 windmolens komen, deels achter of op de dijk van de Noordoostpolder en deels in het water. Het worden windmolens van ongekende hoogte; de as komt op 140 meter hoogte en het topje van de wieken op zo’n 200 meter. Dat is 1,5 keer zo hoog als de huidige televisietoren bij Lelystad.

Zichtbaar

Vanaf 40 kilometer afstand zullen de windmolens derhalve zichtbaar zijn. Het Watersportverbond is van mening dat daarmee de openheid van het IJsselmeer, één van de kernkwaliteiten van het gebied, onherstelbare schade wordt toegebracht.

Hek om het IJsselmeer

“Er dreigt een gigantisch hek om het IJsselmeer gezet te worden, dat je vanuit Almere, Hoorn of vanaf de Afsluitdijk zult kunnen zien. Juist de openheid en dat je de horizon nog kunt zien zijn voor veel watersporters belangrijke argumenten om te genieten van het IJsselmeer”, zegt regioteamlid IJsselmeer/Markermeer Ruud Guys van het Watersportverbond.

Kleine aanpassingen niet voldoende

Eerder diende het Watersportverbond een reactie in op het ontwerp-besluit rond de windmolens in het kader van de zogenaamde ‘Mileu Effect Rapportage’-procedure. Veel andere instantie deden dat ook, wat leidde tot een kleine aanpassing van de plannen.

Beroep

Het Watersportverbond vindt die aanpassingen niet voldoende en heeft nu beroep aangetekend bij de Raad van State. Eerder deze maand ondertekende Ruud Guys het ‘Manifest van Urk’, opgesteld door het Comité Urk Briest.

Samenwerking

Het beroep is ingediend door de Stichting Waterrecreatie IJsselmeer en Randmeren, het regionale samenwerkingsverband van het Watersportverbond, HISWA Vereniging, de Vereniging voor Chartervaart BBZ en Sportvisserij Nederland.

Kijk voor de laatste ontwikkelingen in deze regio op www.watersportverbond.nl/ijsselmeer-markermeer.

Bron: Watersportverbond

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.