Bruinvis uit staand want gered

10869
24 feb 2011

Donderdagochtend 24 februari is bij Katwijk een bruinvis uit een staand want gered door vrijwilligers van de KNRM en EHBZ (Eerste hulp bij zeezoodieren). Een wandelaar zag dat het dier in een staand-wantnet verstrikt zat en meldde dit direct bij de EHBZ. Ook werd gelijk de KNRM van Katwijk gealarmeerd.

(foto's: Leen van Duijn, E.H.B.Z katwijk/pieterburen)

De bruinvis is in het materiaalgebouw van de KNRM verzorgd en voorbereid voor vervoer naar het Dolfinarium in Harderwijk om verder op te knappen.

Het is niet duidelijk of het staand want afkomstig is van de beroepsvisserij (omdat die in deze tijd van het jaar meestal verder uit de kant vissen) of dat het om een recreatief gebruikt net gaat. De recreatieve staand wantvisserij is per 1/1/2011 verboden, maar zou als het aan Staatssecretaris Bleker van EL&I ligt, weer worden opengesteld per 1 april aanstaande, als gevolg van een succesvolle lobby van enkele recreatievissers op de Waddeneilanden.

Sportvisserij Nederland, Stichting de Noordzee, Wereld Natuurfonds, KNRM en Vereniging kust & zee hebben in een brief aan Staatsecretaris Bleker (pdf) gewaarschuwd tegen het vrijgeven van de recreatieve staand wantvisserij, omdat die dan volstrekt onbeheersbaar gaat worden in de ondiepe kustzone. Het vrijgeven van de staand wantvisserij langs de geheel Nederlandse kust is geen oplossing en staat in geen enkele verhouding tot de daarmee te dienen belangen.

En natuurlijk vanwege de effecten op vogels, trekvissen ( zalm-en zeeforel) en bruinvissen. De NASF (North Atlantic Salmon Fund) heeft Staatssecretaris Bleker ook een brief geschreven waarin deze organisatie zijn bezorgdheid uit over het voornemen de staand wantvisserij vrij te geven.

Deze bruinvis heeft het gelukkig gered, maar de bij wet beschermde zalmen en zeeforellen gaan doorgaans allemaal dood.

-> Lees hier de gezamenlijke brief aan Staatssecretaris Bleker (pdf)

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.